Förflytta dig till innehållet

Adrenalinpennor av märket Emerade återkallas från marknaden – återlämna pennorna till apoteket!

Arkiv/Kim Lund
en ambulans
I fall av anafylaxi ska man alltid ringa nödnumret 112 och larma ambulans.

Det har upptäckts fel på adrenalinpennor av märket Emerade och pennorna återkallas från markanden. Det är Pharma Swiss Česká republika s.r.o som är innehavare av försäljningstillståndet för Emerade-adrenalinpennor.

I samband med pennorna har det i vissa fall förekommit att de aktuella pennorna inte fungerat rätt. Pennan utlöser ingen dos alls eller utlöser den för tidigt.

Den som har en Emerade-penna ska den återlämna den till apoteket, meddelar Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea.

Fimea uppmanar användare att göra så här: Kontakta den behandlande läkaren för att få en läkemedelsordination för ett ersättande preparat, kontrollera före återlämnandet att du har ett ersättande preparat i din användning, återlämna Emerade-pennan på apoteket.

Fimea påminner också om att vilka som helst adrenalinautoinjektorer är avsedda för första hjälpen. Patienten ska alltid uppsöka vård efter användning av en penna. I fall av anafylaxi ska man ringa nödnumret 112, larma ambulans och nämna i samband med detta anafylaxi. Detta även om patientens symtom redan verkar försvinna. Det är bra att ta med den använda autoinjektorn till ambulansen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter