Förflytta dig till innehållet

Åbounga deltar i klimatstrejk om vårdnadshavaren ger lov

ÅU-foto
Studenter strejkar på Domkyrkotrappan.

Studenter strejkar på Domkyrkotrappan.ÅU-foto

På fredag ordnas en klimatstrejk på Gamla stortorget i Åbo. Här demonstrerar studenter på Domkyrkans trappor i maj. Foto: Klara Fält


På fredag ordnas en klimatdemonstration med start från Gamla stortorget i Åbo. Det är en del av den globala miljörörelse bland barn och unga som fick sin början då den svenska klimataktivisten Greta Thunberg inledde sin skolstrejk utanför riksdagshuset i Stockholm för ett år sedan.
Klimatstrejker har ordnats tidigare i Åbo och enligt direktör Timo Jalonen vid bildningssektorn inom Åbo stad har även minderåriga en grundlagsenlig rätt att uttrycka sin åsikt.
Men för att delta krävs en frånvaroanmälan i Wilma av elevens vårdnadshavare. Om barnet får tillåtelse att delta i demonstrationen bör ansökan om frånvaro göras enbart för de lektioner som påverkas av deltagandet i demonstrationen.
Om demonstrationen pågår enbart i några timmar, ska inte en frånvaroanmälan göras för hela dagen.
– Miljön, klimatet och påverkan är alla teman som understöds och som hör till skolans läroplan, men det är bra att även fundera på andra påverkningsmöjligheter för att främja miljöfrågor, än att strejka, säger Jalonen i ett pressmeddelande.
Klimatdemonstranterna samlas klockan 10 på Gamla stortorget och marscherar sedan till gågatan på Universitetsgatan.

Åbo stad fokuserar på hållbar livsstil

Bildningssektorns ledningsgrupp har beslutat att under läsåret 2019–2020 fokusera på FN:s Agenda 2030-program och en hållbar livsstil.
Temaåret är ett svar på den oro som barn och ungdomar uttrycker angående klimatpåverkan.
Temaåret är samtidigt en konkret implementering av Åbo stads strategi om att vara en klimatneutral stad år 2029, då staden firar sitt 800-årsjubileum.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter