Förflytta dig till innehållet

Åbosjukan lever kvar hos fastighetsägare som inte accepterar demokratiska beslut

blå debattvinjett nere till vänster, gammalt gult förfallet trähus i bakgrunden

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbo. Många politiker i Åbo betonar gärna att Åbo har en förnyad politisk kultur med mera transparens, att Åbosjukans tid är förbi. Dessutom har beslutsfattarna i och med att man tagit strid för de förfallna trähusen i Kaskisbacken satt ner foten och visat att man vill bevara de få trähus som finns kvar i Åbo centrum och inte är beredd att vika sig hur motsträviga fastighetsägarna än är.

Men hur mycket nya vindar det än blåser i Åbopolitiken verkar en del fastighetsägare stå stadigt kvar i gamla hjulspår och ha väldigt svårt att acceptera politiska beslut som inte sammanfaller med deras ekonomiska intressen. Förutom husen i Kaskisbacken börjar Österbladska huset mittemot Åbo stadsbibliotek bli ett tragiskt monument över att en del mäktiga familjer i Åbo, i detta fall familjen Ketonen ,som äger Turun Sanomat, orubbligt håller fast vid intentionen att riva gammalt och bygga nytt och högt trots att denna ”gamla” praxis nu är i motvind.

Och så har vi de skyddade empirehusen från 1800-talet på Slottsgatan nära Åbo slott. Liksom ägaren till husen i Kaskisbacken (med koppling till den genom tiderna mycket inflytelserika fastighetsägarfamiljen Puolimatka ) har ägaren för husen på Slottsgatan satt sig på tvären när staden krävt restaurering av husen.

Staden har hotat med vite och ägaren har överklagat till förvaltningsdomstolen. Och nu har ett av trähusen totalförstörts i en brand som polisen misstänker är anlagd. Det har ännu inte kommit någon information om eventuella misstänkta, men det är ett faktum att om husen skulle ha restaurerats och blivit bebodda skulle huset knappast ha tuttats på.

Tankarna går genast till de länge omtvistade trähusen i korsningen av Eriksgatan och Skolgatan. Ett av husen skadades i en brand 2007 och husens öde var länge ovisst, men till slut byggdes det brandskadade huset upp på nytt med fasaden som en kopia av det gamla huset. Det politiska beslutet att restaurera och återuppbygga de gamla husen var en vändpunkt i Åbopolitiken, och i detta fall respekterade fastighetsägaren det politiska beslutet.

Det nedbrunna huset på Slottsgatan verkar vara bortom räddning. Finns det nu en politisk vilja att kräva återuppbyggnad på samma sätt som i korsningen av Eriksgatan och Slottsgatan?

Ordföranden för nämnden för bygg- och tillståndssärenden Riina Lumme (Gröna) signalerar att politikerna inte tänker lägga sig platta. Hon skrev på Instagram att en del ägare till värdefastigheter inte verkar bry sig om något annat än tomtens värde och att det här absolut inte borde belönas med nya byggrätter. Hon skriver att nämnden kommer att behandla det aktuella fallet.

Men det som under de senaste åren blivit tydligt är att det verkar bli väldigt utdragna processer när staden har att göra med fastighetsägare som inte respekterar det politiska beslutsfattandet. Vi får se hur länge affärslokalerna i Österbladska huset ett stenkast från Åbo salutorg får stå tomma?

Emma Strömberg

Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter