Förflytta dig till innehållet

Åbosamfundet firar 60 år

Stort gult stenhus

Åbosamfundets kontor finns i Brinkalahuset på Gamla Stortorget.


Textens bildtext korrigerad 14.45: Åbosamfundets kontor finns i Brinkalahuset, inte i Färjboden.
Åbosamfundet grundades i Konserthuset för 60 år sedan. Då samfundet grundades den 24.10.1957 i Konserthuset i Åbo var sammanlagt 386 personer närvarande på det grundande mötet och bland dem Mauno Koivisto, som senare kallades till hedermedlem i samfundet.
På dagen 60 år senare är Åbosamfundet tillbaka i samma konsertsal. 60-årsjubileets huvudfest firas alltså i Konserthuset.
På festen tisdagen den 24 oktober kl. 19 uppförs musik, Åbodialekt och salongsdans. För musiken står den musicerande familjen Kristiina Mäki, Ari Rantanen, Jasmin Michaela och Nico Rantanen från Åbo.
Hymni-Maria och Oskari Campomanes dansar som i gamla Suomi-filmer. Åbodialekt demonstreras av Maija Grönholm, Esa Laukkanen och Riitta Vasenkari.
Talare är Åbo Stadsfullmäktiges ordförande Elina Rantanen och huvudredaktör Kari Vainio med temat ”59 år i Åbo”.
Avslutande festtal hålls av hedersmedlemmen Pekka Ruola. Konferenciärer är Åboflickan 2016 Pihla Koski och Åbopojken 2017 Aleksi Aalto. Programmet sker på finska.
Till jubileumsårets huvudfest har inbjudan skickats till medlemmar och samarbetspartners, men också till vanliga Åbobor.
Biljetter säljs fram till den 20.10. av Åbosamfundet (Brinkalahuset, Gamla Stortorget 3, öppet må-fre kl. 11-17).

Åbosamfundet

  • En tvåspråkig, politiskt obunden hembygdsförening.
  • Samfundet värnar om Åbotraditioner, Åbodialekten och känslan för Åbo, ordnar föredrag, tematiska evenemang, exkursioner och tävlingar, är lokalförening för stadsdelsföreningarna i Åbo, koordinerar det regionala arbetet i Åbo och publicerar böcker med aboensiska teman samt tidningen Suomen Turku – Åbo, vår stad.
  • Samfundets säte med kontor, möteslokal och bod är i Brinkalahuset vid Gamla Stortorget.
  • Åbosamfundet hör såväl till Suomen Kotiseutuliitto som till Finlands svenska hembygdsförbund r.f. Samfundet har ca 2200 medlemmar.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *