Förflytta dig till innehållet

Åbos verkstadshistoria i ny bok

1920-talet. Trångt om i Aura å, med Kakolakullen till vänster.

Lev dig in i doften av brännolja och sågspån i en historisk bok om hur verkstäder och fartygsbyggande i Åbo har utvecklats från 1700-talet till i dag.

Den 504 sidor tjocka boken heter ”Energi – kraftmaskinstillverkning vid Aura å under de senaste seklen”. Den finns också på finska och utkommer på engelska i november.

Ett stort redaktionsråd har jobbat med den, fyra av dem är före detta Wärtsilä-anställda, berättar arbetsgruppens ordförande Juhani Norrgård, och det var deras inbördes diskussion som gav avstampen till bokidén.

– Vi märkte att motorframställningen inte är dokumenterad någonstans, och det finns många intressanta utvecklingsskeden där verkstäderna längs med Aura å är centrala, säger Norrgård.

Att Åbo ligger vid Aura ås mynning har varit den största enskilda orsaken till uppkomsten av den marina verkstadsindustrin som har rötter i 1700-talet. Den första båtslipen grundades 1732 av två Åbo-köpmän, Esias Wechter och Henrik Runge.

Mot slutet av 1700-talet fick de då två verksamma båtvarven vid Aura å sina första beställningar på fartyg.

Boken är skriven som ett ”talko”arbete och i redaktionsrådet ingår såväl forskare, historiker som båtbyggnads- och andra verkstadssakkunniga.

Boken innehåller rikligt med bildmaterial. Boken finns till salu i Forum Marinum, i Åbo slotts museibutik och till exempel vid Åbo fritidssektors monter på Åbo bokmässa, som pågår 6 till 8 oktober.

En utställning om fartygsbyggandets historia i Åbo blir också aktuell i höst. Den öppnas i Forum Marinum i november.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter