Förflytta dig till innehållet

Åbos sjöbussar bjuder på den perfekta utflykten – närmare och billigare än många andra äventyr

Monica Forssell
En cykel ombord på ett fartyg.
Sjöbussen är ett billigt och roligt sätt att se lite av Åbo.

Man kunde ju boka en resa till Paris, en kryssning till Stockholm eller en vecka på Rivieran. Men saltstänk, latte med sjöutsikt, sand mellan tårna och en cykeltur under gröna ekars trädkronor finns mycket närmare än så.

Och förmånligare.

En båts reling och båtar i en å.Monica Forssell
Ett billigt och bekvämt sätt att beta av några av Åbos sevärdheter är sjöbussen också.

Kapten Markus Koponen ombord på M/S Jaarli lyfter ombord cyklar och barnvagnar. Kollegan Juhani Jenu ser till att passagerarna visar sina busskort eller betalar för en biljett. Lika smidigt som på gummihjul och lika billigt.

En man på en kommandobrygga.Monica Forssell
Markus Koponen är i dag företagare och kapten ombord på sjöbussen Jaarli. Tidigare var det bland annat Medelhavet han såg från kommandobryggan.

Tre euro kostar en vuxenbiljett med sjöbussarna Jaarli och Ruissalo. Resan går från Martinsbron i centrum av Åbo via Forum Marinum till Hirvensalo och Runsala och tillbaka. Det går att stiga av emellan och på igen, och biljetten är i kraft två timmar.

En karta med rutter utmärkta. Åbo stad
Sjöbussarna och stadsbussarna bildar ett nätverk som möjliggör trevliga utflykter i Åbo.

Satu Salovaara står i fören och njuter. Att ta sjöbussen till Runsala hör till hennes sommarrutiner.

I dag ska hon stiga av i Folkparken och promenera upp till Botaniska trädgården, dricka en kopp kaffe där och åka tillbaka med sjöbussen.

En kvinna med solglasögon i fören av en båt.Monica Forssell
Åbobon Satu Salovaara åker flera gånger per sommar med någon av sjöbussarna.

Det är en resa med lätt bagage. Solglasögon och plånbok är allt som behövs.

– Det här är jättetrevligt. Man behöver verkligen inte åka långt bort för att få andas lite sjöluft, säger Salovaara.

Ett fartyg med människor.Monica Forssell
Det görs ungefär 60 000 resor med Åbos sjöbussar varje år.

Koponen ställer sig vid rodret och backar ut från kajen. Tidigare jobbade han som vaktstyrman ombord på olika fraktfartyg men har bytt Medelhavet mot Aura å, och trivs.

Det görs ungefär 60 000 resor med sjöbussarna Jaarli och Ruissalo varje år och för många av passagerarna är det en stor upplevelse att se Åbo från havet.

– Folk kommer för att uppleva något lite annorlunda, njuta av den vackra naturen, av vackert väder och trevliga medpassagerare. Dessutom är det här ett ganska behändigt sätt att ta del av några av Åbos sevärdheter, säger Koponen och räknar upp Sigyn, Suomen Joutsen, Bore och Åbo slott som båten glider förbi.

En man som tittar ut över havet ombord på ett fartyg.Monica Forssell
Varför inte ta en lite längre lunchpaus och åka ut till Runsala för till exempel en pizza? På bilden Patrick Sibelius.

Patrick Sibelius ska äta lunch på Åbo båtvarv. Efter det blir det en kopp kaffe i Folkparken och sedan sjöbussen tillbaka in till stan. Sibelius, som jobbar med matematik, välkomnar en paus med frisk luft och vackra vyer.

– Det här är perfekt! Jag jobbar med tankearbete och under en sådan här tur har man tid att tänka och fundera, säger Sibelius.

Ett bord med en korg, termos och lite annat i matväg.Monica Forssell
Både i Folkparken och lite längre bort på Saro udde går det bra att äta medhavd matsäck.

Om en lite längre utflykt lockar lönar det sig att ta med sig cykeln ombord, stiga av till exempel i Folkparken och cykla ut till Saro udde. Dit är det drygt fyra km och cykelvägen går under lummiga trädkronor och genom böljande fält.

En lämpligt ansträngde rutt för att det ska smaka med ett dopp i Erstan och en stund på sandstranden, före det igen är dags att trampa tillbaka.

En cykel med hav och strand i bakgrunden.Monica Forssell
Åbo med omnejd bjuder på många utflyktsmöjligheter. Sjöbuss och cykling på Runsala är perfekt om man bara har en eller en halv dag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter