Förflytta dig till innehållet

Åbos havsinspirerade sommar inleds med nytt evenemang, där "havsfreden" utlyses

Åbo båtvarv. ÅU-foto


Sommarens båtsäsong i Åbo öppnas i och med evenemanget Pax Navis, som inbjuder båtfolket och alla Skärgårdshavets vänner till utlysningen av havsfreden på Åbo båtvarv.
Evenemanget innehåller musik och annat program samt information om Skärgårdshavet och om att färdas på vatten. Evenemanget är gratis och det är möjligt att anlända både land- och sjövägen.
Syftet är att skapa en årlig tradition som förenar alla som rör sig i skärgården och till sjöss.
Evenemanget ordnas torsdagen den 23 maj klockan 17 till 20.

Åbo fyllt av havsinspirerade evenemang hela sommaren

Hamnfestivalen vid Aura å sprider karnevalsstämning vid åstranden den 23–26 maj. I år är festivalen större än någonsin. Programmet under den långa helgen omfattar cirka 40 olika evenemang: musikföreställningar på scenen vid Suomen Joutsen, Funikularen till Kakolabacken öppnas och på söndag firas Kapten Gummiankas aktivitetsdag.
På Varvstorget kan man bekanta sig med olika aktörer inom säkerhetsbranschen, bland annat Egentliga Finlands räddningsverk och Försvarsmakten är på plats.

Klassiska mahognybåtar…

… samlas till Aurajoen Wauhtiajot lördagen den 15 juni. Fina båtar från 1920–1960-talen samt några nyare båtar byggda i gammaldags stil är med i en uppvisningskörning i Aura å.
De bästa platserna för publiken att beskåda den fartfyllda körningen och de sällsynta båtarna är mellan Biblioteksbron och Teaterbron, samt framför Pinellan mellan uppvisningskörningarna. Senare under dagen besöker båtarna även Åbo Båtvarv.
Airisto Classic Regatta som arrangeras 18–20.7 för med sig stora segelbåtar till Åbo båtvarvs gästhamn och båtarna tävlar på Erstans skärgårdsbanor tre dagar. Regattan är en del av kappseglingen Baltic Classic Masters och publiken kan följa det öppna programmet.

Finlands största försäljningsevenemang för begagnade båtar för första gången i Åbo

Finlands största försäljningsevenemang för begagnade båtar Veneet Esillä arrangeras för första gången i Åbo på Åbo båtvarv 23–25.8.
Nästan hundra olika båtar står framme tillsammans med avdelningar för båtliv och fritid. Vid stranden av Aura å får man beundra de mest imponerande ångbåtarna på Finlands havsområde, när Aurajoen höyrytreffit samlar båtarna till Åbo 26–28.7 efter 20 års paus.
Havet är nära också i Forum Marinums utställningar, museifartyg och sommarens popup-utställning, där man även samlar in publikens åsikter och tankar om det kommande sjöcentret i Åbo.

Åbo båtvarv fortsätter utvecklas

Det havsnära området kring Åbo båtvarv har blivit en oas av evenemang, som erbjuder tjänster till kunder som kommer både från land och sjö. Området är lätt att nå från Åbo centrum med buss, cykel, egen bil eller vattenbussen.
En pizzeria, en inredningsaffär samt en smedja kan besökas.
Under sommaren kommer även Linnateatteris sommarteaterscen att finnas vid båtvarvet. Vid båtvarvets hamn hittar man klassikerbåtar och museifartyget Sigyn, vars renovering kan till och med följas på plats.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter