Förflytta dig till innehållet

Åbopolitiker grunnar på hemliga alternativ för omstridd tomt

Arkiv

Planer på nybygge. Veritas vill bygga sitt nya huvuddkontor vid Paavo Nurmis allé. Byggnadens placering skulle blockera infarten till Samppalinna sommarteater. Grafik: Paul Söderholm


Politikerna i stadsstyrelsens utvecklingssektion i Åbo kunde på måndagen inte fatta något beslut om ett föravtal med pensionsförsäkringsbolaget Veritas.
Avtalsdiskussionen rör tomten på Paavo Nurmis allé 3. Veritas vill bygga ett nytt kontor på tomten, något som grannen, Samppalinnas sommarteater, och invånare i området kritiserat.
Mikaela Sundqvist (Gröna) säger att ärendet föregicks av en lång diskussion och bordlades. Sektionen tog del av de alternativ som funnits när bolaget utrett var kontoret kunde byggas.
Vilka de här alternativen är kan Sundqvist inte berätta. De är sekretessbelagda. Sundqvist säger att det är bra att sektionen nu fick ytterligare tid att bekanta sig med informationen.
Enligt henne handlar det om att väga två aspekter mot varandra. Å ena sidan behövs arbetsplatser i centrum, å andra sidan är området som intresserar Veritas kulturellt och visuellt viktigt.
Ett föravtal med Veritas innebär att en detaljplaneändring för tomten tar vid. Om planändringen resulterar i att bolaget kan bygga affärs- och kontorslokaler på tomten är man beredd att köpa den för 1,6 miljoner euro.
Stödföreningen för sommarteatern har lämnat in ett lika stort anbud men Sundqvist säger att sektionen inte behandlar annat än Veritas planer, som är ett resultat av bolagets förhandlingar med stadens tjänstemän.
Vänsterförbundet ville förkasta föravtalet. Johhanes Yrttiaho fick stöd för sitt förslag av Mikael Miikkola (Sannf) men röstades sedan ner.
Enligt Yrttiaho borde tomten utvecklas till ett parkområde, så att sommarteaterns framtid tryggas. I och med bordläggningen utreds inga verkliga alternativ, kritiserar Yrttiaho i ett pressmeddelande.
Om föravtalet godkänns på sektionens möte 9.4 förutspår Yrttiaho en svår planeringsprocess.
LÄS OCKSÅ: Motståndet växer mot Veritas byggplaner i Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter