Förflytta dig till innehållet

Åbomusiker öppnade asiatiskt gatukök på båt i Åbo — vill bjuda på äkta smaker

Fören av en båt med liten färja i bakgrunden.

Fören av en båt med liten färja i bakgrunden.

Den asiatiska gatumaten serveras ombord på Wanha rahtilaiva vid åstranden.


Det är hett i det lilla köket och utanför gassar solen från en klarblå himmel. Vi kunde befinna oss på ön Koh Peng i Thailand eller kanske sitta på plaststolar vid ett litet bord på och vänta på stekt basilika med mört griskött på en gränd i Bangkok.
Men JP´asian streetfod finns ombord på Wanha Rahtilaiva i Aura å i stadsdelen Martins.
Utanför är det Förin som tuffar på mellan Östra strandgatan och Västra strandgatan och uppe på däck har några kunder slagit sig ner med sina matportioner.
— Varje gång en kund går upp på däck med en portion härifrån uppstår det kö då också andra blir sugna, säger Jari-Petri Heino.
Kock i ett litet kök.

Jobben som musiker och kock har mycket gemensamt, tycker Jari-Petri Heino. Foto: Monica Forssell


Köket ser ut som en liten kiosk och kunderna tar antingen med sig maten hem eller äter ombord.
Som ung skulle Heino bli mässkalle men blev istället yrkeschaufför, musiker och nu också kock.
Flera år fungerade han som sångare i det svenska bandet Therion  – ett band som blandar klassisk hårdrock med operasång och en symfoniorkester.
I dag spelar han gitarr i Åbobandet Apostoles of bitterness och håller i stekspaden på Wanha rahtilaiva.
— Jobbet som musiker och kock handlar om samma slags kreativitet, förklarar Heino. Att skapa något som människor gillar.
Köttbitar med lite chili.

Det karamelliserade grisköttet serveras med jasminris. Foto: Monica Forssell


Sin första resa till Thailand gjorde Heino 1991 och sedan dess har han besökt landet uppemot trettio gånger. Ett fyrtiotal andra länder utöver Thailand finns också i bagaget.
— Jag brukar passa på att äta asiatiskt då jag reser och det har gjort att jag vet vad jag gillar, berättar Heino.
Hamburgare med batatstavar.

Hamburgaren, som serveras med pommes frites av batat, är en kombination av asiatiskt och västerländskt. Foto: Monica Forssell


Det ska helst vara äkta råvaror och de ska kombineras rätt med horapa (en thailändsk basilika), citrongräs, lime, chili, vitlök, kanel och andra kryddor.
Den thailändska basilikan smakar lite anis och serveras bland annat stekt tillsammans med biff på kycklingfärs eller mifu.
Enligt Heino kompromissar många asiatiska kök alltför mycket med råvaror och kryddor för att tillfredsställa de västerländska smaklökarna.
Själv tilltalas han av det enkla, men goda. Och allt behöver inte dränkas i chili, intygar Heino och tillägger att asiatisk gatumat bygger på att man kombinerar råvaror och kryddor rätt.
På sommarens meny finns förutom stekt basilika och kyckling bland annat flottyrkokta batatstavar och hamburgare på vietnamesisk ångad rismjölssemla.
— Jag tror den kommer att bli populär, säger Heino.
ÅUs reporter håller med. Det möra karamelliserade grisköttet som serveras med jasminris smälter också i munnen.  Hamburgaren, som går att få med en vegetarisk biff, biff på nötkött eller kyckling är en kombination av västerländskt och asiatiskt. Enligt Heino tillreds det mesta i köket från grunden. Dock inte de vegetariska biffarna.
Landgången till ett fartyg med restaurang.

Wanha rahtilaiva finns i stadsdelen Martins. Foto: Monica Forssell


Restaurangen öppnade i februari och hittills har det gått ”tillräckligt bra”, sammanfattar Heino. Det gamla fraktfartyget ligger visserligen lite vid sidan om de allra livligaste kvarteren i Åbo, men det finns en puls i Martins som bådar gott.
— Nu väntar vi på sommaren, säger Heino som drömmer om att kunna laga mat i Åbo under sommarmånaderna och i Thailand under vinterhalvåret.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter