Förflytta dig till innehållet

Åboländska familjer med långtidssjuka barn kan få stöd i vardagen

En kvinna står på en gågata och ler mot kameran, höstlöv i bakgrunden
Sedan oktober håller Pargasbon Marie Bergman i trådarna för Project livs verksamhet här, som handlar om att möta familjer med långtidssjuka barn. Foto: Alexandra Granberg

År 2014 grundades Föreningen Project liv i Österbotten.

Tre år senare kom sjukhusvärldens in i familjen Bergmans liv. Marie Bergman var gravid med sitt andra barn när hon och hennes man fick veta att deras tvååriga son hade en medfödd kronisk sjukdom. Dottern fick samma diagnos.

– Plötsligt kastades man in i en värld som tidigare varit ganska obekant.

Genom barnen fick Bergman ta del av Project livs ”Drömdagar” då föreningen ordnade en familjedag på Högholmen.

Så småningom blev hon inblandad som en hjälpande hand i föreningen. Hon utbildade sig till volontär, och sedan oktober i år är hon deltidsanställd för att koordinera verksamheten i Åboland.

Alla diagnoser ryms med

Project liv stöder familjer med barn som lever med en långtidssjukdom. Centralt är att alla familjer, oberoende av sjukdom, är välkomna.

– Det spelar ingen roll om det är diabetes eller cancer, alla barn räknas.

Föreningens verksamhet är indelade i tre fokusområden.

”Liv i vården” handlar om att hämta färger till de vita sjukhusväggarna – men också klistermärken till ambulanstaken. Idén är att skapa en trygg miljö för barnen, både på väg till och i sjukhuset.

tre kvinnor står med mjukishundar i famnen framför ett bord med en massa kit för föräldrar på sjukhus
Bland annat Nagus marthor syr mjukishundar för ambulanspersonalen att dela ut åt barn. På bilden syns Liselott Fagerlund, Gerd Peters och Maija Elenius. Foto: Privat

Vardag och drömmar

Drömdagar går ut på att uppfylla ett barns önskan. Allt från husdjur till resor till idolträff är möjligt. Just nu är resorna dock begränsade till Finland.

Konceptet har redan funnits i Åbo en tid.

Det tredje området som föreningen jobbar med är ”Liv support”, och det gäller allt annat, så som föreläsningar, podcasts och kamratstödgrupper.  

Under pandemin har föreningen också ringt stödsamtal till familjer, och uppvaktat sjukskötare.

Spindeln i nätet

I Åboland är den viktigaste knutpunkten Åbolands universitetssjukhus, där Project liv vill vara en extra resurs.

Men i Åbo finns det många andra organisationer som gör något liknande.

– Vi är kanske ännu lite osynliga här, säger Marie Bergman.

Tack vare ett bidrag från CG Sundells stiftelse kunde föreningen anställa sin första arbetstagare utanför Österbotten. Vid sidan av jobbet som socialhandledare ska Bergman, som är utbildad socionom, en dag i veckan jobba med att förankra verksamheten i Åboland.

Tvåspråkigt

I och med att föreningen har sin bas i Österbotten är den svenskspråkig i grunden. Men Marie Bergman säger att Project liv absolut jobbar på båda språken – speciellt här i södra Finland.

Föreningen vill satsa på kvalitet framom kvantitet, men breddar hela tiden. Drömdagar ordnas redan på Åland. Så småningom siktar Bergman också mot Kimitoön.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter