Förflytta dig till innehållet

Åboländsk kulturaktivist hade en nyckelroll då speciellt båtbygge kvalade in till Unescos lista på kulturarv

Jaska Poikonen/SPT
en man och en båt
Fiolspelstraditionen i Kaustby har tagits med på Unescos lista över immateriella kulturarv, så även klinkbåtstraditionen. Båtbyggaren Marko Nikula är en av de finländska båtbyggare som för vidare den nordiska traditionen.
Fiolspelstraditionen i Kaustby och den nordiska klinkbåtstraditionen har tagits med på Unescos lista över immateriella kulturarv, uppger Museiverket och Undervisnings- och kulturministeriet. Beslutet fattades av Unescos mellanstatliga kommitté denna vecka.…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

4 kommentarer: “Åboländsk kulturaktivist hade en nyckelroll då speciellt båtbygge kvalade in till Unescos lista på kulturarv

 1. Paul Lindberg skrev

  En ”boomer” till, som inte heller tidigare hört termen ”klinkbåt”, trots
  att ha varit med om flera båtbyggen i barndomen som åskådare.
  Däremot är begreppen klink- eller kravellbyggd mer än bekanta….

 2. Kjell Wennström skrev

  Intressant, har varit med om och läst mycket om traditionellt båtbygge, både kravell- och klinlkbyggda båtar men aldrig har jag tidigare läst eller hört om klinkbåtar… och det verkar inte heller SAOL känna till, måntro det blir ett nyord nu?

 3. Bosse Mellberg skrev

  Jag koordinerade nog inte hela ansökningsprocessen. Däremot var jag Finlands representant i den nordiska arbetsgruppen som jobbat med projektet.

  Hälsningar Bosse Mellberg

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter