Förflytta dig till innehållet

Åbolands skärgårdsstiftelse får Pargas hembygdspris

Informativ webbsajt. Åbolands skärgårdsstiftelse kan du bli bekant med på adressen abolandsskargardsstiftelse.fi


Åbolands skärgårdsstiffelse har en informativ webbsajt.


Att Skärgårdsstiftelsen får hembygdspriset i Pasrgas motiveras bland annat med citat av föreningens mål, som är ”att verka för en levande skärgård genom att främja och stödja möjligheterna för fast boende i och inflyttning till skärgården, och även på andra sätt främja en hållbar ekonomisk, ekologisk och sociokulturell utveckling i Åbolands skärgård”.
För en större allmänhet blev stiftelsen bekant då den skaffade Brännskärs hemman i Nagu och hyrde ut hemmanet 2011 till båtbyggaren, företagaren Lennart Söderlund.
– Brännskär har gått så bra dels tack vare Svenska småbruk och egnahem, som stod för den ekonomiska satsningen, och dels tack vare de duktiga entreprenörerna, säger stiftelsens ordförande Bengt Backman.
Han sänder på så sätt varma hälningar till Lennart Söderlund med familj, Simon Strömsund, Ida Törnroos och Linus Söderlund.
– Det var faktiskt så att vi behövde ett ”case”, säger Backman, och Brännskär blev en verklig vändpunkt. Men stiftelsen har varit engagerad i många andra projekt i skärgården också, i Iniö, Houtskär och Pargas.
På Björkholm i Pargas fungerar stiftelsen som en mellanhand. Paret Kronehag hyr ut sin turismanläggning till stiftelsen och de nya företagarna Johanna Yliportimo och Matthijs Admiraal hyr från januari 2018 turismanläggningarna där.
År 2015 blev Åbolands skärgårdsstiftelse via en donation majoritetsägare av Skärgårdscentrum Korpoström.
Skärgårdsstiftelsen har alltså på mindre än ett decennium gått från att vara en lite anonym stiftelse till en stor och nu även prisbelönt aktör i Åboland?
– Oj, tack, säger Backman, som sätter stort värde på att stiftelsen får hembygdspriset. Skärgården är den hembygd stiftelsen verkar för och vi är väldigt glada över det här priset.
I skärgårdsstiftelsens styrelse sitter även Mikael Söderholm (viceordf), Katja Bonnevier, Christjan Brander, Jörgen Grandell, Bertil Zetter och Jenny Örnell-Backman. Korpoströms verksamhetsledare Micaela Jansson fungerar som kassör. Bonnevier är stiftelsens verksamhetsledare på deltid.
Läs också om Pargas kulturpristagare Bosse Mellberg och Tomi Satomaa.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter