Förflytta dig till innehållet

Åbolands sjukhus framtid

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Den massiva vårdreformen är närmare ett förverkligande än någonsin. Att vi här i Egentliga Finland är en hel del efter i planeringsarbetet är de flesta väl medvetna om.

På många håll i landet har den frivilliga beredningen redan framskridit så långt att kommunerna har inlett samarbete på frivillig basis i form av samkommuner.

Glädjande nog har under våren sjukvårdsdistriktet insett, att den mest naturliga drivande parten i ett frivilligt samarbete kring hälso- och sjukvården vore sjukvårdsdistriktet själva, eftersom det redan nu är en organisation som har samkommunal verksamhet över hela landskapet.

För att vi i framtiden skall kunna garantera tillgången till svenskspråkig service är det viktigt att Åbo stad och de tvåspråkiga kommunerna i Åboland aktivt deltar i beredningsarbetet.

Åbolands sjukhus har, och har alltid haft, en speciell plats i de tvåspråkiga Åbolänningarnas hjärta. Förhoppningsvis så också i framtiden. En stark tvåspråkig social- och hälsovårdscentral som skulle koordinera servicen och betjäna den tvåspråkiga befolkningen i såväl Åbo som Åboland skulle vara en naturlig och realistisk lösning och framtid för nuvarande Åbolands sjukhus fastighet.  Den framtida ”sote-centralen” kommer att vara något mycket mer än de nuvarande hälsocentralerna.

Genom att ta i bruk tekniska hjälpmedel för vårdformer där de lämpar sig och för de befolkningsgrupper som kan och vill använda dem, finns också resurser över för den närservice som behövs i området speciellt för sårbara grupper.

En aktör, som kan och vill betjäna på patientens/klientens modersmål och vars tjänster är tillräckligt täckande i sitt utbud, är viktig för hela Åboland. Som en del av det nya social- och hälsovårdsområdet och dess nätverk har den samtidigt starkare axlar att sköta sina krävande uppgifter.

I vårt framtida vårdområde behöver finnas en stark social-och hälsovårdscentral inklusive specialsjukvård på grundläggande nivå för de svensk- och tvåspråkiga, som betjänar hela regionen.

I ett välfärdskvarter runt Åbolands sjukhus finns goda möjligheter till ett nära samarbete mellan socialtjänster, primärhälsovård och viktigt nog, även mellan specialsjukvårdstjänster, närmast öppenvårdstjänster i de vanligaste sjukdomsgrupperna, t.ex. diabetes, blodtryckssjukdomen, kärlsjukdomar, matsmältningskanalens sjukdomar, geriatri, minnessjukdomar, vanliga barnsjukdomar. Lättare psykiatri är även en viktig del av denna helhet.

Med hjälp av en förstärkt frontlinje kan befolkningen ges både en kvalitativ och kostnadseffektiv service. Detta välfärdscentrum kunde vara ett pilotprojekt, vars målsättning följer direkt social- och hälsovårdsreformens målsättningar. Samtidigt skulle det vara en trovärdig modell, som skulle trygga dessa livsviktiga tjänster på patientens/klientens modersmål.

Tillsammans med sjukvårdsdistriktet har Åbo stad som drivande kraft i regionen det största ansvaret i beredningsarbetet, men även de mindre kommunernas intressebevakning och insats är av yttersta vikt för att vi tillsammans skall kunna uppnå ett resultat som behagar alla.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter