Förflytta dig till innehållet

Åbolands första kvinnliga kommundirektör avgår med huvudet högt

Det var i måndags som det blev klart att Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta vill säga upp sig.

I bakgrunden finns det misstroende som en del av öns fullmäktige har riktat mot kommundirektören.

Troligen har beslutet ändå mognat en längre tid. För den som följer med politiken på Kimitoön har de senaste fem åren bjudit på en hel del turbulens och kommundirektören har regelbundet fått utstå kritik.

I en artikel på Kommunförbundets webbplats Kommuntorget säger Pahta att hennes arbetsglädje och möjligheterna att göra jobbet försvann i och med den misstroendemotion som de tolv politikerna lämnade in den 29 september.  

När ÅU ringer upp kommundirektören några dagar efter att hon tagit initiativ till att en uppsägningsprocess påbörjas i kommunen, är det ändå en avslappnad och säker kommundirektör som svarar i telefon.

För mig som ledare har det känts viktigt att jag har kunnat stöda och samarbeta med min organisation.

Anneli Pahta

Pahta är stolt över den förändring i ledarskapskulturen som hon, som Åbolands första kvinnliga kommundirektör, fått till stånd under sina år vid rodret. 

— Jag är mycket glad över kommunens ledningsgrupp och det arbete som vi tillsammans inom ledningsgruppen har gjort. Alla har dragit sitt strå till stacken och burit sitt ansvar. För mig som ledare har det känts viktigt att jag har kunnat stöda och samarbeta med min organisation.

Pahta säger också att hon tror att hon lyckats bereda väg för ett lite modernare ledarskap, i en ganska traditionell landsbygdskommun. 

— I ett modernt ledarskap ingår att man gör saker tillsammans, lyssnar på andra, att man deltar i olika nätverk, söker samarbetsparter och försöker hitta nya verksamhetssätt. Det har jag gjort och det här har ändrat åtminstone lite på hur man nu jobbar i kommunen, säger Pahta.

Uppsägningsprocessen som startades i måndags avslutas i början av nästa vecka.

Under den här veckan för kommunstyrelsens ordförande Wilhelm Liljeqvist och Anneli Pahta diskussioner om huruvida den uppkomna situationen går att lösa på något annat sätt än att Pahta lämnar kommunen. Om inga andra lösningar hittas kan Pahta i början av nästa vecka lämna in sin formella avskedsansökan.

Dela artikeln

4 kommentarer: “Åbolands första kvinnliga kommundirektör avgår med huvudet högt

  1. ÅU skrev

    Hej! Ja det har det. Vi är mycket ledsna över det. Den leverantör vi samarbetar med då det gäller inloggningen jobbar på att lösa problemen och vi vill ingenting annat än att det blir en rätsida på det här så fort som möjligt. Tills dess: Logga ut och logga sedan in igen. Det hjälper i de flesta fallen. Mvh Monica Forssell/ÅU

  2. ÅU skrev

    Hej! Ja, det kan man ju verkligen fråga sig. Gör så här: Logga ut och logga sedan in igen. Det brukar hjälpa! Gör det inte det så hör av dig till vår kundservice på telefon 02-274 9900 eller e-post pren@aumedia.fi.

  3. Kjell Wennström skrev

    Hmm, webben säger att jag är inloggad, men när jag går in på en artikel så är jag ändå inte inloggad… hur ska de va egentligen

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *