Åboland och Åland i nervkittlande orienteringstävling – Åland drog längsta strået

Kusinerna Elias Lindroos och Emma Donner orienterade guldet till Åboland i klasserna H14 respektive D14. Foto: Maria Brink

Den 75:e landskapskampen i orientering mellan Åboland och Åland blev en jämn batalj i söndags.
Tävlingen gick av stapeln i Eckerö, Marby på Åland med strax under 80 deltagare totalt. Åboland förlorade kampen med minsta möjliga marginal och slutresultatet ljöd 21 – 20 till ålänningarnas favör.
Herrklassens segrare på den 7,7 km långa banan, Marcus Söderström, kom från Åland medan åbolänningen Max Laurén kom på en hedervärd andra plats i klassen H21.
Laurén hade dagen innan deltagit i Käringsund triathlon på Åland och tyckte orienteringen gick sämre än väntat, trötta ben och ett trött huvud, var hans kommentar efter orienteringsrundan.
Vinnaren i damklassen, Åbolands Åsa von Schoultz, hade problem med terrängen. Hon ansåg att banan på 5,1 km var krävande och bjöd på utmaningar.
Åbolands ungdomar hade en lyckad dag i skogen. Benjamin Söderblom, som deltog för tredje gången i kampen tyckte att banan på 1,8 km var lätt och alldeles för kort.

Benjamin Söderblom gjorde en lyckad insats i klassen H12, och kom tvåa. Foto: Maria Brink

Söderblom löpte in som tvåa i klassen H12. Sverre Hågensen deltog i kampen för första gången och kammade hem guldet i klassen H16. Han kommenterade sitt lopp med att banan på 2,9 km var betydligt kortare än han var van vid.
Henrika Brink vann i motsvarande damklass D16.
Kusinerna Elias Lindroos och Emma Donner vann båda sina 14-årsklasser. Lindroos orienterade felfritt men tyckte det var väl bergigt. Donner, som gjorde en bom på sista kontrollen, kommenterade att banan var utmanande men fin.
Övriga åbolänningar som tog guld var Robert Donner i H40, Carola Penger i D50 och Gunilla Cederlöf i D60.

Nöjd banläggare

Tävlingen tjänade samtidigt som en uppvärmning inför de kommande finlandssvenska förbundsmästerskapen i orientering, som arrangeras på Åland i augusti nästa år. Dagens banläggare Matti Janlöv var nöjd med tävlingen.
Hans mål att göra så lätta banor som möjligt för de allra yngsta deltagarna uppfylldes och alla barn verkade mycket belåtna då de kom i mål.
Barnen hade stor hjälp av en elledning som löpte igenom terrängen medan de äldre orienterarna fick njuta av ett öppet bergsområde med flera sankmarker och utslagsgivande små höjder.
Janlöv är banläggare även i långdistanstävlingen under förbundsmästerskapen nästa år.
I samband med tävlingen premierades deltagare som ställt upp ett jämnt antal gånger i den här kampen. Den här gången gick det hedervärda priset för 50 gångers deltagare till ålänningen Tor-Olof Blomster.
Pentti Ljungqvist, som startade för 63:e gången i kampen, var nöjd trots att han förlorade med nästan 1 minut åt segraren i klassen H80.