Förflytta dig till innehållet

Åboland har faciliteterna som behövs – staten största hotet

I samband med coronaepidemin har man fört fram argumentet att landsbygden gynnas och flera väljer att bo på mindre orter. Finns det belägg för denna hypotes eller handlar det om…

Redan prenumerant?

Dela artikeln

En kommentar: “Åboland har faciliteterna som behövs – staten största hotet

  1. Ted Bergman skrev

    Det att ex. Pargas som tidigare hade tillväxt under senaste tid gått emot ett minskande invånarantal är inte statens styrning utan stadens egna agerande. Landskapsplanen (kunde delvis tolkas till staten) lyfter fram området vid hängbron som utvecklingspotential, men Pargas har inte nappat på det. Förändringen i invånarantal kom efter Ålöplanens fall, efter det har man planerat saker som inte ökar inflyttning, utan är mer imagehöjande, men image hjälper inte om inte utbudet är rätt. Och det utbud Pargas under Öhmans era ökade på var boende i egnahemshus på trevliga områden, samtidigt försökte man med tätare centrumboende men det har inte lyckats i samma utsträckning. Att tro investerare (=byggare i större skala) skulle bygga i Pargas är att inte förstå marknaden. Privatbyggen har en annan marknadsekonomi och det är där man måste satsa.
    De ”skärgårds”kommuner som lyckats bra ”väster om Åbo” har haft rätt annorlunda approach än Pargas nuvarande, de jobbar lite som Pargas tidigare. Inflyttningsvänliga och försöker göra allt för att byggande skall vara lätt. Skärgårdskommissionen har lyssnat på dessa kommuners tjänstemn för ca 1/2år sedan, varav man väl kunde observera en skillnad i strategi och kundvänlighet. Inflyttningsvänliga kommuner lyckas när de satsar rätt. Pargas har tyvärr tappat bort sig, vilket synns i sjunkande invånarantal, högre skulder och dåliga ekonomiska resultat. Förändring är inte fast i staten, det är den egna verksamheten man skall jobba med. Annat kan mer ses som bortförklaringar.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter