Förflytta dig till innehållet

Åbokamraternas moral belönades med en poäng efter mäktig spurt

Mats Lundberg
Banade väg för klappjakten. Martin Gristsuk (29) gör ett av sina blytunga mål på slutet. Rony Levén i SIF-buren är chanslös.

Åbo IFK och gästande Sjundeå IF bjöd på en färgsprakande och underhållande drabbning i handbollsligan på onsdagen. Efter en mäktig slutspurt lyckades hemmalaget rädda en poäng efter att kaptenen Wilhelm Hammarberg kvitterat från straffpunkten då endast fyra sekunder återstod.

– Inte hann jag tänka så mycket då jag stod där vid linjen. Det enda jag visste var att skottet måste sitta om vi skulle få något med oss. Lite kollar jag på vad målvakten gör, sedan väljer jag vart jag siktar utifrån den repertoar jag har, säger Hammarberg.

Resultatet i Samppalinna skrevs 32–32 efter IFK-ledning i paus med 17–16 sedan målvakten Eero Virtanen i halvlekens sista sekund kastat bollen över hela planen i tomt mål.

Första halvleken var jämn och lagen följdes åt målmässigt med ett litet övertag för bortasidan. De sista minuterna kom Åbokamraterna starkt tillbaka och vände ett underläge med 14–16 till ledning genom tre raka mål.

Efter sidbytet tog Sjundeå pö om pö över taktpinnen på nytt. Ur IFK-horisont såg det redan ganska dystert ut då Jooa Knaapinen med två strutar efter varandra förvandlade 22–24 till 22–26. Ännu med mindre än sju minuter kvar ledde SIF med fyra bollar, 26–30.

Ur den bryggan började kamratgänget knappa in, boll för boll. Nye esten Martin Gristsuk svarade med tre baljor på raken och tände Åbopubliken på fulla cylindrar.

Ännu då Artur Morgenson med drygt två minuter kvar fastställde 30–32 såg det ut att båda poängen skulle åka till Västnyland. Cajus Maskula reducerade emellertid snabbt och därefter började också de mer rutinerade gästerna visa prov på nervdaller.

Virtanen stoppade ett försök från Anton Luuppala, varpå IFK-tränaren Aku Kuusisto begärde timeout för att samla sina styrkor. Ett genombrottsförsök ledde till att Dmytro Turtjenko åkte på kvällens sista tvåa samtidigt som Kanariefåglarna tilldömdes en straff som alltså Hammarberg iskallt förvaltade.

– Huh-huh, vilken match! Det blir nog svårt att sova efter den här thrillern. Vilken fantastisk attityd vårt unga gäng visade och härligt att allt jobb vi satte ner visade sig mödan värd, säger Aku Kuusisto.

Både han och Hammarberg hyllar publiken som verkligen hjälpte fram laget de sista minuterna. Trots att åskådarna bara uppgick till 108 personer kändes det som det dubbla. Minst.

– Sånt här tryck har det inte varit i hallen sedan de säsonger vi spelade derby mot Piffen. Jag hoppas fler kommer och tittar på oss när vi visar att vi klarar av att stå upp på det här viset.

I nästa omgång spelar ÅIFK borta mot Helsingfors IFK på lördag.

ÅIFK–SIF 32–32 (17–16)

ÅIFK: Eero Virtanen 1, Samuel Edberg – Martin Gristsuk 7, William Sjöholm 3+3, Nils Viljanen 5, Wilhelm Hammarberg 2+2, Liam Ranta-aho 3, Rasmus Norström 2, Cajus Maskula 2, Aymen Ben Loucif 1, William Malkamäki 1, Sebastian Hernelahti, (Olli Tamminen, Emil Bredenberg).

SIF: Rony Levén, Mika Malassu, Oscar Snellman – Anton Luuppala 8, Artur Morgenson 8, Niki Tuominen 6, Jooa Knaapinen 4, Dmytro Turtjenko 1+3, Liam Hagman 1, Christoffer Thor 1, Joonas Ahola, Daniel Walander, Axel Sjöstedt, (Jasper Nyberg, Viktor Leino, Noah Hagman).

Varningar: Å 1+1 (Hernelahti + Aku Kuusisto), S 1 (Tuominen).

Utvisningar: Å 3×2 min (Hammarberg, Ben Loucif, Malkamäki), S 6×2 min (Sjöstedt x2, Knaapinen, L. Hagman, Morgenson, Turtjenko).

Mål/straffar: Å 5/5, S 3/4.

Domare: Niko Tillan–Magnus Roth.