Förflytta dig till innehållet

Åbokamraterna segerrika i Nyströms rekordmatch

Rekordögonblicket. Andreas Nyström har tagit sig mellan HIFK-försvararna Johannes Bargum (44) och Sten Toomla och fastställer sin fjärde fullträff för kvällen. Det skulle komma lika många till innan matchen var över. Foto: Mats Lundberg


 
Det tog 17 och en halv minut. Sedan var gamle PIF-spelaren Ralf Westerlunds FM-rekord för åboländska handbollsspelare ett minne blott.
Andreas Nyström tog emot en passning i mitten, strax innanför 9-meterslinjen, fintade bort två Helsingforsförsvarare och avslutade säkert utom räckhåll för målvakten Kristofer Karlsson. Det var den 27-årige Åbokaptenens 1457:e fullträff i högsta serien. Därmed var han ensam etta i målstatistiken bland åboländska skyttar.
Rekordmålet innebar en reducering för 9–10 och fortsatt häng på gästande HIFK. Av bara farten blev det fyra baljor till för ÅIFK:s nummer 91. Hans insats bidrog starkt till att Åbokamraterna redan innan paus kunde vända matchen till sin fördel. Och därefter med ett uppoffrande försvarsspel i andra halvlek också vinna matchen med 31–28 (17–16).
 

Välsmakande tvåpoängare

– Jag hittade flytet genast i början och sedan kändes det bra. Kul att slå rekordet så pass tidigt i matchen. Att det också räckte till seger för oss i dag var en liten extragodis, säger rekordmannen.
Nyström tog själv hemmalagets första straff för kvällen. Han förvaltade säkert sitt försök från sju meter.
– Det var inte givet att jag skulle ta straffarna bara för att jag jagade ett rekord. Vi tränade straffar på träningen dagen innan och det blev bestämt att jag eller Alexander (Nystén) skulle ta den första. Jag hade en bra känsla och gick fram för att ta den.
– Den andra missade jag. Jag brukar inte ta dem när jag själv blivit foulad och borde inte gjort det den här gången heller, säger Nyström.
Resten av målen han gjorde var renodlade spelmål för en spelare som inte tvekar att skjuta då lägen uppstår. Han satte åtta av de tolv skott han tog denna rekordafton.
– I andra halvlek försvarade vi allt bättre och jag måste säga att vi stod för en jäkla bra laginsats. Att vi också lyckades få några enkla mål på kontringar värmer också. Tillsammans visade vi att vi har potential att på allvar utmana om en slutspelsplats redan nästa säsong.
 

Hela lagets seger

Tränaren Robin Karlsson tycker också att hans adepter gått framåt under hans första år vid rodret.
– Pricken på i att vi kunde vinna säsongens sista hemmamatch. Spelarna stod upp för varandra och varje spelare kämpade utmärkt. Som helhet var det här en av de bästa matcher vi spelat i år.
Karlsson fortsätter gärna att träna laget också nästa säsong.
– Jag har redan börjat planera för sommarträningen så jag hoppas klubben vill ha mig ett år till.
Han borde inte känna sig orolig för att inte få nytt förtroende. Som kollektiv är ÅIFK ett både bättre och mera underhållande lag än de senaste säsongerna.
Utöver nye rekordmannen Nyström förtjänar också Niklas Manderoos samt försvarsspecialisterna Paavo Brummer och Oscar Berglund riktigt höga betyg. Plus också för målvakterna Markus Aspelin och Mirsad Tursunovic samt för Peik Sjöblom med sina patenterade projektiler från nio meter.
 
ÅIFK–HIFK 31–28 (17–16)
ÅIFK: Markus Aspelin, Mirsad Tursunovic – Andreas Nyström 7+1, Niklas Manderoos 6, Peik Sjöblom 6, Isak Lehvonen 5, Santeri Maijala 2, Oscar Berglund 1, Valter Georgs 1, Paavo Brummer 1, Wilhelm Hammarberg 1, Alexander Nystén, (Robin Karlsson, Mikael Manderoos, Valto Kuusisto).

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter