Förflytta dig till innehållet

Åboimpressionism från sekelskiftet ställs ut på Åbo konstmuseum

Vy från Aura å av Santeri Salomäki. Foto: Vesa Aaltonen


Åbo konstmuseum presenterar denna höst verk av Axel Haartman (1877–1969), Ali Munsterhjelm (1873–1944) och Santeri Salokivi (1886–1940), med tonvikt på 1910-talet.
– Konstnärerna var kända i hela landet för sin klara och färgrika palett vid den tid då de sökte en ny inriktning för vårt lands målarkonst, som på den internationella höstsalongen i Paris 1908 kritiserats hårt för att vara färglös och efter sin tid, skriver konstmuséet i ett pressmeddelande.
Verken målades under Åboperioden, som sammanföll med den gryende urbaniseringen i Finland i början av 1900-talet. Konstnärerna utnyttjade det de tagit till sig i Paris och återgav den omgivande verkligheten.
I hemlandet erbjöd domkyrkan och Aura å en motsvarighet till Paris och Seinestränderna. Munsterhjelm var specialist på stadsmotiv och kulturlandskap, Haartman på stilleben, porträtt och landskap, och Salokivi fokuserade på personer, porträtt och stadsvyer.
Haartman och Munsterhjelm höll redan år 1908 en samutställning på Åbo konstmuseum.
Haartman var Åbo konstmuseums intendent 1923–1953 och bodde i Nådendal i ateljéhemmet Casa Haartman. Utställningens nästan hundra verk har lånats dels från offentliga samlingar, dels av privatpersoner.
En serie guidade visningar ger bakgrundsinformation om utställningen. Den första arrangeras den 22 september under ledning av Marja-Terttu som berättar under rubriken Modernismin tuulia ja sateenkaaren värejä.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter