Förflytta dig till innehållet

Åbohistoria på svenska presenteras på bokmässan

Ny version. Malena Torvalds-Westerlund har översatt Rauno Lahtinens bok om Åbo till svenska.


Boken ”Åbo från forntid till nutid” presenteras av författaren Rauno Lahtinen och översättaren Malena Torvalds–Westerlund på Åbo bokmässa söndagen klockan 16.20–16.40 på Fiorescenen. Intervjuare är Tryggve Forssell.
Boken om Åbo stads historia har nu alltså utkommit på svenska.
Stadens historia sträcker sig långt över 800 år, om man håller sig till de skriftliga källorna, meddelar Åbosamfundet som gett ut boken.
– Arkeologer har ju också andra tidsmarkörer. Att beskriva det historiska förloppet från början till dags dato är en mega-mammutuppgift. Lyckligtvis fanns det föregångare.
Åbosamfundet har tagit initiativ till flera historiska skildringar av stadens historia. Den som bör nämnas i det här sammanhanget är FL Hannu Laaksonens (1955–2010) ”Turun historia kahdeksalta vuosisadalta” som utgavs 2007. Den boken trycktes genast i en andra upplaga, men är sedan länge slutsåld.
Den inledande delen i Rauno Lahtinens bok ”Turun historia” (2014) bygger på Hannu Laaksonens verk. Men texten är genomgående omarbetad och uppdaterad. För Hannu Laaksonen var medeltiden och den nya tidens början det intressantaste temaområdet, och den del av hans bok som beskrev tiden efter 1900-talets början blev därför kort.
I Lahtinens bok ligger tyngdpunkten uttryckligen på de senaste 150 åren. Greppet är kulturhistoriskt och i boken uppmärksammas mer än tidigare också fenomen inom populärkulturen. Till det nya hör också Merja Otronens fotografier som är tagna enkom för boken och många gamla, tidigare opublicerade fotografier ur olika arkiv.
– Rauno Lahtinens bok om Åbos historia på drygt 200 sidor fyllde ett verkligt behov och tanken att boken skulle översättas till svenska kom osökt. Malena Torvalds–Westerlund engagerades för uppgiften, pengar för översättning och tryckning söktes och boken uppdaterades i viss mån, konstaterar Åbosamfundet.
Bokmässan arrangeras i Åbo mässcentrum den 6–8 oktober.
LÄS OCKSÅ: I den här historieboken ligger fokus på nutid (ÅU 14.9.17)

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter