Förflytta dig till innehållet

Åboforskare undersökte hur brittiska bebisar kunde räddas: rådet är att centralisera förlossningar av mycket små prematurer

Babyfötter

I Finland har förlossningar av prematurer centraliserats till universitetskliniker. Foto: Pixabay


Dödsrisken ökar om mycket små prematurer – barn som föds före 28:e graviditetsveckan – förlöses och vårdas på sjukhus som har lägre vårdnivå. Risken för allvarliga hjärnskador ökar också om dessa bebisar flyttas tidigt från ett sjukhus till ett annat.
Det här framgår av ett forskningssamarbete mellan Åbo universitetscentralsjukhus Åucs och universitetet Imperial College i London.
– Dessa resultat är av stor vikt, enligt Åucs pressmeddelande.
Forskarna undersökte dödligheten hos brittiska barn som fötts före 28:e graviditetsveckan. Sjukhussystemen i Storbritannien och Finland är olika, men undersökningsresultaten är entydiga, enligt Åucs:
– Sjukhusflytt av mycket små prematurer måste på alla tänkbara sätt undvikas.
I Finland föds cirka 95 procent av mycket små prematurer vid ett universitetssjukhus.
– Motsvarande siffra i Storbritannien är endast ungefär 50 procent. Praxisen i Finland är långt före praxisen i Storbritannien, säger professor Liisa Lehtonen, avdelningsöverläkare vid Åucs barn- och ungdomsklinik.
Detta är en kraftig signal för de brittiska myndigheterna, säger medicine licentiat Kjell Helenius, doktorand vid Åbo universitet
– Organisationen måste ändras så att förlossningarna centraliseras. Detta lyckas ju i det glest befolkade Finland, och därför finns det ingen orsak att tvivla på att detta inte också skulle fungera i Storbritannien.
Forskningens resultat är i linje med det som Liisi Rautavaara kom fram till i sin avhandling för några år sedan: Dödsrisken för små prematurer som föds före graviditetsvecka 32 i Finland fördubblas om bebisarna föds på sjukhus med lägre vårdnivå än universitetsklinik.
Sannolikheten att små prematurer överlever i Finland har klart förbättrats sedan 1990-talet, då förlossningarna inte hade koncentrerats till universitetsklinikerna.
Undersökningen har publicerats i den medicinska tidskriften British Medical Journal.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter