Förflytta dig till innehållet

Åboforskning om vaccin: Stor misstro mot systemet

Närbild på vaccinering i arm

ÅU-foto


Vaccinkritik finns även bland vårdpersonal – men få vågar prata om det. Det visar preliminära resultat av en undersökning bland anställda inom vården som gjorts av forskare vid Åbo universitet. Influensavaccinet får mest kritik.

Vaccinkritik är fortfarande ett stort tabu bland vårdpersonal. Få vågar prata öppet om sin åsikt och diskussionerna förs främst i slutna grupper på sociala medier.
– Många är helt enkelt rädda att förlora jobbet, säger forskaren Johanna Nurmi vid Åbo universitet, som tillsammans med forskaren Pia Vuolanto leder ett treårigt forskningsprojekt som kartlägger inställningen till vaccin och alternativa vårdmetoder bland vårdpersonal.
De flesta kritiska rösterna handlar om influensavaccinet och det faktum att vårdpersonal i dag måste låta vaccinera sig. Även de som själva inte har något emot att bli vaccinerade ogillar tvånget.
– Vaccinkritikerna är en liten grupp bland vårdpersonalen, men de är i stället desto mer hängivna. Samma gäller de föräldrar jag intervjuat, vissa av dem lägger ner väldigt mycket tid och energi på vacciner. De läser allt de kommer över och är aktiva i olika diskussionsforum, säger Johanna Nurmi.
Projektet är fortfarande i startgroparna. En enkät har under våren skickats ut till över 40 000 sjukskötare, hälsovårdspersonal och barnmorskor och hittills har cirka 2 000 svar kommit in. Johanna Nurmi håller just nu på att gå igenom materialet.
– Vi är nöjda med svarsfrekvensen, både vad gäller antal och spridning mellan yrkesgrupperna, säger hon.
En hel del forskning kring vaccinmotstånd bland allmänheten har gjorts – Johanna Nurmi har tidigare intervjuat föräldrar som valt att inte vaccinera sina barn. I det här skedet av projektet är personer anställda inom vården i fokus. Enkäten har skickats ut till vårdpersonal över hela landet och forskarna ska också se om det finns geografiska skillnader.

Litar inte på forskning

Utöver enkäten har Johanna Nurmi videodokumenterat rådgivningsbesök och för tillfället pågår intervjuer med 40 vårdare, både sådana som är positiva och de som är kritiska till vacciner. Det som överraskat henne är den stora misstron mot systemet och samhällskritiken, inte bara bland föräldrar utan också bland vaccinkritiska vårdare.
– Man litar inte på den forskning som finns och är kritisk till den samhälleliga nyttan med vacciner. Kritikerna pekar gärna på att det är ekonomin – och inte vår hälsa – som styr, att det helt enkelt blir billigare för samhället om fler vaccinerar sig, säger Johanna Nurmi.
Misstron gäller både vårt eget vårdsystem och den globala läkemedelsindustrin. Motståndet mot vacciner bottnar också i påstådda biverkningar och egna negativa upplevelser där ens egna eller andra barn i närheten drabbats av en sjukdom som man förknippar med vaccineringen.
Medan vaccinkritik fortfarande är tabu bland dem som arbetar inom vården, verkar det enligt forskarna ha blivit mera okej att prata om alternativmedicin. Den biten av forskningen leds av Pia Vuolanto vid Tammerfors universitet. Hon intervjuar läkare som erbjuder alternativa vårdmetoder. Pia Vuolanto säger i en tidigare intervju att inställningen till alternativa vårdmetoder har luckrats upp och att det verkar finnas en vilja att bredda synen på vården.
Forskningsprojektet startades i mars 2018 och kommer att pågå i tre år.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter