Förflytta dig till innehållet

Åboforskare: När flickor med invandrarbakgrund gör studieval pressas de av familj, lärare och studiehandledare

När flickor med invandrarbakgrund gör studieval för andra stadiet tvingas de bryta arm med lärare, handledare och sin egen familj. Det här framgår av Marja-Liisa Mäkeläs forskning vid Åbo universitet.

Det uppstår konflikter då de ungas önskemål kolliderar med föräldrarnas starka uppfattningar, säger Marja-Liisa Mäkelä. Foto: Pressbild


När flickor med invandrarbakgrund gör studieval för andra stadiet tvingas de bryta arm med lärare, handledare och sin egen familj. Det här framgår av Marja-Liisa Mäkeläs forskning vid Åbo universitet.
– Dessa förhandlingar präglas av kulturella, etniska, religiösa och könsrelaterade tema samt förväntningar och roller som begränsar och styr utbildningsvalen, säger Mäkelä.
Mäkelä ville studera det första studievalet, eftersom unga med invandrarbakgrund inte utbildar sig lika högt som de unga som hör till majoritetsbefolkningen. Hon har undersökt data över studieval åren 1994, 2004 och 2014 samt material från en omfattande intervjuundersökning.
Mäkeläs slutsats är att flickor med invandrarbakgrund styrs till vård och omsorg, oberoende av deras egna önskemål.
– Det är oroväckande hur lärare och studiehandledare ser etnisk bakgrund och kön som en stereotyp kombination som avspeglar en ”naturlig vårdare”, säger Mäkelä.
Trycket från familjen och den egna etniska gruppen är också hårt. Diskussionerna om studieval präglas av starka uppfattningar om hur flickor och pojkar lämpar sig för olika branscher.
Mäkelä observerade också ett helt annorlunda fenomen. I vissa familjer pressar föräldrar sina barn till att välja gymnasiet och sedan sikta på högskoleutbildning.
– Det uppstår konflikter då de ungas önskemål kolliderar med föräldrarnas tro på hög utbildning. Som en följd av det här valde somliga flickor att ta dubbelexamen, trots att de hade drömt om en yrkesutbildning och en chans att snabbt komma ut i arbetslivet.

Disputerar den 5 december

EM, FM Marja-Liisa Mäkeläs avhandling: ”Toiset tytöt? Suomalaisten maahanmuuttotaustaisten tyttöjen toimijuus peruskoulusta toiselle asteelle siirryttäessä”.
Mäkelä disputerar på torsdag den 5 december klockan 12. Platsen är Edu 2-salen i Educarium på Assitentgatan 5.
Opponent är docent Tuomas Martikainen från Migrationsinstitutet. Kustos är professor Risto Rinne från Åbo universitet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter