Förflytta dig till innehållet

Åboföretag söker personer som dricker varje dag och vill sluta – nytt läkemedel mot alkoholberoende utvecklas

Annina Suominen
en man
Addiktumkliniken i Åbo är med på ett hörn då nytt läkemedel mot alkoholberoende utvecklas. De söker nu testpersoner som vill minska sitt alkoholdrickande, säger ansvariga läkare och vd Antti Mikkonen.

Kliniken Addiktum i Åbo deltar i ett nationellt forskningsprojekt där man utreder hur effektivt ett nytt läkemedel för alkoholberoende är.

Myndiga personer som konsumerar stora mängder alkohol så gott som dagligen söks nu till undersökningen.

Det är frågan om en klassisk klinisk studie som pågår ett halvår, där testpersonerna får antingen läkemedlet eller en placeboversion, säger Addiktums ansvariga läkare och vd Antti Mikkonen.

– Men inom forskningen används också ett nytt, intressant grepp. Tidigare utredningar har visat att människor reagerar olika på läkemedlet beroende på vilka egenskaper de har. I den nya forskningen testas människornas gener, och vi tar reda på hurudana varianter av serotoninreceptorer som finns i deras hjärnor.

– Beroende på vilka variationer testpersonerna har, ser vi hur effektivt läkemedlet är. Det är framtidens läkemedel att utreda vad som är unikt för varje enskild patient.

Annina Suominen
Kliniken finns på Eriksgatan.

Terapi den vanligaste behandlingsformen

Läkemedel är ändå långt ifrån det enda sättet som alkoholberoende behandlas på. De flesta som söker behandling för sitt beroende går i någon form av terapi, säger Mikkonen.

– Det erbjuds ganska sällan läkemedel. Att vårda alkoholberoende handlar om att se en mångsidig helhet, och det är svårt att utveckla ett läkemedel som passar alla.

I nuläget finns det tre sorters läkemedel som alkoholberoende personer kan få i Finland.

– Vi har antabus samt två läkemedel som ska förhindra att alkoholdrickandet leder till en ökad mängd endorfiner i kroppen.

Antabus leder till att patienten mår mycket dåligt om hen dricker ens en minimal mängd alkohol.

– Följderna kan vara mycket svåra, man spyr, drabbas av hicka eller hjärtklappningar, säger Mikkonen.

Vården kräver också tid, då man måste följa upp den varje månad och få läkemedlet utskrivet på nytt med jämna mellanrum.

De två andra läkemedlen ska inspirera till att sluta dricka då man inte får något ”lyckorus” i kroppen, eftersom inga endorfiner utlöses då man dricker.

Det nya läkemedlet påverkar hjärnans serotoninnivåer på ett sätt som inte testats tidigare, och syftet är att försämra lusten att dricka, förklarar Mikkonen.

Det går inte att förutspå när det nya läkemedlet kommer ut på marknaden – vägen är lång då läkemedel utvecklas, och utvidgade tester krävs också framöver.

Annina Suominen
Micaela Eklund arbetar också på Addiktumkliniken i Åbo.

Var med och grundade Vintti i S:t Karins

Addiktum grundades i Åbo 2014 av Mikkonen. Sedan 2018 erbjuder kliniken tjänster för privatpersoner som lider av alkohol- eller spelmissbruk, men huvudsakligt fokus är på att utbilda personer inom hälsovården, bland annat läkare.

Kunderna finns i Åbo, Nyland och Östra Finland och förutom kontoret i Åbo finns kontor i Helsingfors.

– De senaste tio åren har vården av personer med missbrukarproblem centraliserats till kommunerna, som grundat egna enheter, ofta i integrerat med mentalvården, konstaterar Mikkonen.

Han har själv arbetat länge i branschen och var med och grundade mental- och missbruksvårdenheten Vintti i S:t Karins år 2009.
– Det var en av de första av sitt slag som grundades av en kommun i Finland.

Addiktum valde ändå att börja ta emot privatkunder år 2018, för att erbjuda möjligheten.

– Det finns en hel del personer som föredrar att söka sig till privatvård, eftersom de upplever att de löper högre risk att stigmatiseras och bli igenkända inom den offentliga vården.

”Färre dricker, men de som dricker mycket dricker bara mera”

Minderårigas alkoholkonsumtion har minskat stadigt de senaste 20 åren i Finland, allt flera är nyktra på heltid. Andelen vuxna personer som aldrig dricker har också ökat med några procent, det gäller både män och kvinnor.

Men Antti Mikkonen konstaterar att drickandet polariserats
– Färre dricker, men de som dricker mycket dricker bara mera och hamnar i samhällets utkant.

Finländare som är 30 år eller yngre har dessutom upplevt överlägset flest berusningsskador jämfört med andra åldersgrupper.

Den totala alkoholkonsumtionen i Finland har sedan år 2007 minskat med nästan en femtedel.

Akuta skador i samband med alkoholkonsumtion, exempelvis olyckor, har minskat samma takt som den totala alkoholkonsumtionen.

Men andelen kroniska skador på grund av alkoholkonsumtion har ökat från 27 till 64 procent i Finland sedan år 1987.

Enligt den så kallade dryckesvaneundersökningen gjord år 2018 konsumerar minst 13 procent av befolkningen alkohol på en nivå som innebär att deras risk att drabbas av långvariga hälsoproblem ökar. Det är över en halv miljon finländare.

Källor: Statistik från THL

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter