Förflytta dig till innehållet

Åboföretag med koppling till ÅA belönas för sin insats inom digital inlärning

Pressbild
En vinkande kvinna
Ida Rönnlund är vd för företaget Four Ferries som belönas för sin insats inom digital inlärning.

Åboföretaget Four Ferries har fått Finlands e-lärningcenters pris på 5 000 euro för sitt arbete med att göra matematikundervisningen mer begriplig.

Priset ges årligen till årets bästa finländska digitala lösning för inlärning.

Verktyget eMathStudio har utvecklats inom ämnet informationsteknologi vid Åbo Akademi och Åbo universitet. Det togs i kommersiellt bruk år 2017. Genom eMath kan eleven själv kontrollera sin beräkning. Datorn visar vilka steg som är rätt, och vilka steg som innehåller fel.

Eleven kan sedan själv försöka korrigera sin beräkning eller be om hjälp. Läraren kan med datorns hjälp snabbt och enkelt granska elevernas uppgifter och se vilka problem de har haft med att lösa dem.

Informationen kan sedan användas till att hjälpa eleverna att förstå vilka fel de har gjort och läraren har lättare att förklara teorierna bakom en viss ekvation, säger Four Ferries vd Ida Rönnlund.

— I vanliga fall räknar eleverna sina uppgifter utan att de alltid förstår varför de får ett visst svar. Läraren får nu veta hur eleven har tänkt och kan med ett knapptryck på datorn se vilka fel eleven har gjort och förklara dem. Hen får helt ny information om elevens problem och kan anpassa sin undervisning enligt dem.

Kan öka intresset för matematik

eMath kontrollerar svaren och ger eleven respons på de olika stegen i processen. Genom att förstå en ekvation kan det öka elevens intresse för matematik.

– En elev har kanske räknat fel i ett helt år utan att förstå varför och utan att få någon förklaring. Det kan göra att hen tappar intresset för matematik. Genom eMath kan det bli en förändring på det här.

Användningen av programmet är tillsvidare ganska blygsam men distansundervisningen under coronapandemin har gett Four Ferries ett lyft. Antalet elever och studerande som använder verktyget i skolarbetet har ökat från 3 000 till 4 000.

Tillväxten tar knappast slut här, säger Rönnlund.

– Det finns ett stort behov av nya inlärningsmetoder och det här kan bli hur stort som helst. Vi har redan blivit kontaktade av lärare från 29 länder som har kommit i kontakt med oss via olika portaler.

– Det finns även stort intresse i utvecklingsländer, för tillfället är vårt system i användning i skolor i Sydafrika och Gambia.

I Åbo testas eMath som bäst i sju skolor, bland dem S:t Olofsskolan och Katedralskolan. Programmet används också vid studentskrivningarna, men utan den automatiska granskaren.

Prissumman som Four Ferries får är 5 000 euro. Företaget har fyra anställda. Ida Rönnlund är utexaminerad diplomingenjör från Åbo Akademi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter