Förflytta dig till innehållet

Åboföretag får inte längre sälja coronavirustest – lämpar sig inte för hemmabruk, varnar Fimea

Företaget ProCure Finland i Åbo får inte längre marknadsföra och sälja sitt coronavirustest till konsumenter. Beskedet från säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet, Fimea, gäller ”Koronavirus pikatesti (COVID-19 lgG/lgM Rapid Test Cassette)”.
Förbudet träder i kraft omedelbart och varar till den sista augusti, meddelar Fimea. Företaget har sålt testet via sin webbsajt Hengityssuojainkauppa.
Företaget ska också dra tillbaka produkten från marknaden och meddela detta till sina kunder. Förbudet är förenat med vite på 200 000 euro.
ProCure Finland har packat om och sålt enskilda tester avsedda för professionellt bruk. Märkningarna på förpackningarna har enligt Fimea inte uppfyllt kraven.
Det är också oklart om tillverkaren har godkänt ProCure Finlands förpackning.
– Den beskrivning av testen som aktören använt på sin webbplats låter inte tydligt förstå att testen varken är avsedda för eller lämpar sig för hemmabruk och att de inte heller har påvisats vara säkra och tillförlitliga i vanliga konsumenters händer, skriver Fimea i sitt beslut.
Fimea varnar för att hemmabruk av test avsedda för professionellt bruk leder till otillförlitliga resultat och folkhälsorisker
– Vid användning av ett test avsett för professionellt bruk kan en lekman göra misstag och också tolka resultaten fel i brist på vetenskaplig kunskap.
Det var Turun Sanomat som i april var den första som skrev om Åboföretagets antikroppstest som inte lämpar sig för privatbruk.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter