Förflytta dig till innehållet

Åbofödda presidenten Mauno Koivistos minnesmärke avtäcktes – president Niinistö: Han stärkte Finlands demokrati och ledde oss in i det nya årtusendet

Bild: Jussi Toivanen/statsrådets kansli

President Sauli Niinistö sade att vi lever i en postfaktisk tid, men Mauno Koivistos minnesmärke visar att det alltid finns en väg framåt. Bild: Jussi Toivanen/Statsrådets kansli


Enligt president Sauli Niinistö lever vi i en tid då man häver ur sig uttalanden utan att fundera, men president Mauno Koivisto visar att det alltid finns en väg framåt också om det inte alltid är den enklaste vägen.

Marken, träden och gräset var täckta i frost medan luften var klar, kall och stilla. En värdighet omgav tillställningen då president Mauno Koivistos minnesmärke avtäcktes.
— Mänsklig och stilig. Med dessa ord beskrev priskommittén president Koivistos gravvård. Mänsklig och stilig är också två ord som beskriver Mauno Koivisto som människa och hela hans livsverk, inledde utrikesminister Timo Soini (Blå) sitt tal.

Soini talade svenska när han representerade statsrådet

Statsminister Juha Sipilä (C) kunde inte närvara eftersom han deltog i EU:s toppmöte om brexit i Bryssel, så utrikesminister Soini representerade statsrådet.
Soini övergick till svenska då han berättade om varför formgivningstävlingens kommitté enhälligt hade valt Perttu Saksas Kartta (Kartan) till vinnare.
— Ett bra minnesmärke ger utrymme för många olika upplevelser och minnen. På ett praktiskt plan är det viktigt att man kan lägga ned en blomma vid det och att det passar in i sin omgivning.
Mauno Koivistos minnesvård är ett block svart diabas som har brutits i bitar med slägga och som har förgyllda sprickor. Soini säger minnesmärket träffsäkert beskriver det spår som president Koivisto, född och uppvuxen i Åbo, har lämnat i finländarna.
— Jag hoppas att verket finner sin plats som symbol för en era och påminner oss om att se framåt, också då det uppstår sprickor.

President Mauno Koivistos minnesmärke avtäcktes på söndagen på Sanudds begravningsplats i Helsingfors. Bild: Jussi Toivanen/Statsrådets kansli

Niinistö: Koivistos karta leder oss i rätt riktning

Minnesmärkets mönster bildar en slags karta över en sjö och floder som förgrenar sig. Enligt president Sauli Niinistö kan Koivistos livsverk ses som en karta som stärkte Finlands demokrati och ledde in finländarna i det nya årtusendet.
— De viktigaste färdlederna på president Koivistos karta – enhetlighet, förtroende, rättskänsla, demokrati och parlamentarism – leder oss i rätt riktning också i fortsättningen, sade Niinistö i sitt tal.
Niinistö lyfter fram president Koivisto som en person som arbetade outtröttligt för regler och enighet. Niinistö riktade samtidigt kritik mot ogenomtänkta utspel och bakåtsträvande.

”Koivistos rutt ledde aldrig till en återvändsgränd”

— Vi lever i en tid som har kallats den postfaktiska eran. I dagens värld uttalar man sig utan att ta sig ens en liten funderare. Mauno Koivistos rutt på kartan löpte inte fågelvägen, ibland var terrängen svår och krökarna tvära. Men rutten ledde aldrig in i en återvändsgränd.
Enligt Niinistö är Kartans budskap tydligt, att det alltid finns en väg mot framtiden.
— Att vi minns vår historia betyder inte att vi fastnar i det förflutna. Det här stenblocket består. Det är vår och våra efterkommandes uppgift att se till att landet omkring det blomstrar.
Under tillställningen lade Tellervo Koivisto en ensam ros på sin makes minnessten, medan statsmaktens representanter placerade sina blommor framför stenen.

Alla får bilda sin egen uppfattning

Konstnären Perttu Saksa berättar att verket baserar sig på ett barndomsminne av president Koivisto.
Saksa hade bläddrat i en artikel där presidenten ville spräcka en stor sten på sitt motionsspår.
Koivisto hade borrat ett stort hål i stenen för att sedan låta vatten rinna in för att frysa till is på vintern och spräcka stenen.
Enligt Saksa betyder gravvårdens mönster egentligen ingenting, men det kan ses som ett slags andlig karta.
— Min önskan är att var och en kan bilda sin egen uppfattning och närma sig verket genom sina egna minnen.

En lugn och faderlig figur

Saksa säger att hans bild av Koivisto har förändrats med tiden, men från sin barndom minns han presidenten som en lugn, värdig och faderlig figur. Saksas budskap är att historien är någonting som hålls levande och föränderlig.
— Jag hoppas att den tiden är förbi då minnesmärken cementerar satsmäns liv.

Gravvården Kartta (Kartan)

Gravvården är 250 cm bred, 160 cm djup och 75 cm hög.
Materialet är svart diabas som har brutits i Varpaisjärvi.
Gravvården väger kring 8 ton.
Sidoytorna och bakgrunden består av brutna stenytor. Stenen har brutits för hand med en slägga.
Framsidan och ovansidan är blankslipade och har förgyllda sprickor.
Koivistos namn, födelseår och dödsår har ristats på stenens framsida med bronspatinerade bokstäver och siffror.
Stenen har bearbetats av Loimaan Kivi Oy och Kultaus Oy Snellman: i Loimaa av Mikko Rautio, Pauli Mäkipää, Indrek Hitrov, Joni Piirainen, Henry Baran och Perttu Saksa och i Helsingfors av förgyllarna Raimo Snellman och Mikko Snellman.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter