Förflytta dig till innehållet

Åbodomaren Christopher Metsämäki till Ryssland – bara för att döma några straffar!

Foto: Finlands handbollsförbund


Bilden: Blixtinkallade till Ryssland. Christopher Metsämäki till höger, Miro Korja till vänster.
HANDBOLL. På söndagen klockan 12 har domaren Christopher Metsämäki från Åbo ett märkligt uppdrag i S:t Petersburg.
Tillsammans med kollegan Miro Korja dömer han endast en straffläggning mellan hemmalaget S:t Petersburg HC och isländska FH Hafnarfjordur. Vinnaren går till tredje kvalomgången i EHF-cupen.
Skälet till det udda omspelet är att båda lagen vann sina respektive hemmamatcher i dubbelmötet med identiska siffror: 32–27.
Domarna i matchen i S:t Petersburg den 15 oktober valde då att utse totalvinnaren genom en förlängning – trots att EHF-cupens regler säger att man ska gå direkt till straffläggning.
Ryssarna, som förlorade förlängningen, protesterade – med följden att Metsämäki och Korja i tisdags fick beskedet att de ska döma strafftävlingen i S:t Petersburg om några dagar.
Metsämäki konstaterar att han nog blev lite överraskad över att kallas in med så kort varsel.
– Vi ska döma en annan match i Ryssland veckoslutet efter. Så vi fick avbryta processen att ansöka om visum till den resan, och istället ansöka om visum för båda resorna. Det var nog hektiska 24 timmar när vi fick beskedet, säger han till ÅU.
Metsämäki har inte hört att något liknande skulle ha hänt i handboll förr.
Han vill inte spekulera i hur domarna i oktobermatchen kunde göra tabben. Han konstaterar att ett misstag tyvärr har skett, och att varje turnering har sina egna regler.
Hur förbereder ni er för det här uppdraget?
– Som inför en normal match, egentligen. Vi går en promenad på stan före matchen för att ha samma rutiner som annars.
– Men vi behöver kanske inte värma upp på samma sätt som inför andra matcher, eftersom vi nu bara står på stället. Och vi har full koll på reglerna för sjumeterskastet! säger Metsämäki och konstaterar att det gäller att vara precis lika skarp som vid andra domaruppdrag trots att det hela kan vara avgjort efter bara sex kast.
Känner ni rentav större press nu, så att det inte sker en tabbe som tvingar fram ytterligare ett ”omspel”?
– Nej, så kan vi inte tänka. Om man är rädd för att klåpa går det bara dåligt.
Christopher Metsämäki har inte fått någon information om huruvida det finns publik på plats under straffavgörandet.
Matchen som Metsämäki och Korja dömer helgen efter är i tredje kvalomgången damernas EHF-cup, mellan de ryska lagen Kuban och Astrakhanochka. Den spelas den 19 november i Krasnodar i södra Ryssland.
– Miro och jag får fina matcher och möjligheter nu, och hoppas nå ännu högre. Vi finländska domarpar verkar vara uppskattade just nu, säger Metsämäki angående sina egna och domarparet Jan-Erik LeanderssonMikael Lindroos internationella uppdrag.
Leandersson är från Pargas.
HBL var först i Finland med nyheten om omspelet. Stavningen på Metsämäkis förnamn korrigerad.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter