Förflytta dig till innehållet

Åboborna njuter i sitt sommarvardagsrum — "Roligt när det är så mycket människor vid ån"

Katy Viljanen och Nico Olkkonen njuter i det varma vädret. Foto: Emma Strömberg


När solen tittar fram dras Åboborna till sitt vattenhål. Vid Aura å träffar man vänner och dricker öl till sent på kvällen, sitter ensam och läser en bok eller har picknick under eftermiddagen. I dag, torsdag, ska det bli hela 29 grader varmt, och värmeböljan väntas hålla i sig till lördag.
Katy Viljanen och Nico Olkkonen har spänt upp sin hängmatta mellan staketen. Katy har tidigare år sett andra som gjort samma sak och varit avundsjuk på dem.
– Jag bestämde mig för att själv skaffa en hängmatta och orsaka avundsjuka hos andra, säger Katy och ler stort och sträcker på sig i den röda hängmattan.
Hon och Nico brukar hänga vid Aura å varje vecka, ibland bara en kort stund och ibland flera timmar.
– Ån är en av de bästa platserna i Åbo. Det är väldigt roligt när alla kommer hit och det blir fullt med människor, säger Katy.

Flyttade kontoret utomhus

Annina Yli-Kahila och Veera Iisakkala studerar utomhus. Foto: Emma Strömberg


I skuggan på andra sidan ån, vid huvudbiblioteket, sitter Annina Yli-Kahila och Veera Iisakkala och arbetar med sina datorer. De studerar vid Åbo universitet och har deadline för en sista rapport innan sommarpausen.
– Det är trevligare att sitta här ute än att gå in och jobba, säger Iisakkala.
De brukar sitta vid ån alltid när de har tid, och som för många andra Åbobor är åstranden ett av deras favoritställen i Åbo.
Tiina Luhta och Julia Valkama, båda 20 år, tar en cider vid ån efter arbetet. Ända sedan gymnasietiden har de brukat hänga med kompisar vid Aura å.
– Om det är varmt väder kommer jag definitivt till ån, säger Tiina.
De brukar också ha picknick och ibland blir det flera timmars vistelse vid åkanten. Men de har inte upplevt det som ett desto större problem att det inte finns allmänna toaletter i närheten.
– Så länge man kan gå till köpcentret Hansa är det inga problem, men om man hänger länge på kvällen när köpcentret har stängt är det svårare, säger Julia.

Lovisa Tirkkonen och Sanni Koivula bor utanför centrum men tycker att det är enkelt att ta sig till Aura å för att träffas. Foto: Emma Strömberg


Andra säger att de går till Åbo huvudbibliotek när de behöver besöka en toalett. Sanni Koivula som sitter vid åkanten med vännen Lovisa Tirkkonen nämner att om man har S-förmånskortet kan man också använda Wiklunds toaletter.
Kompisarna Alina Alqvist, Olivia Vilén och Mimmi Peltola, tycker också att bibliotekets toaletter fungerar bra som allmänna toaletter, men lyfter fram att det är ett problem på lördagar när biblioteket stänger redan klockan 16.
De ska alla börja gymnasiet till hösten och brukar hänga tillsammans vid ån.
– Det är hit vi kommer när vi spenderar tid med varandra, säger Alina.
Olivia tillägger att det är en fin gemenskapskänsla med alla människor vid ån och att det är så vackert här.
– Man får en lugn känsla, säger hon.
Tre flickor på en stentrappa

Mimmi Peltonen, Olivia Vilén och Alina Alqvist kommer till ån när de vill umgås. Foto: Emma Strömberg


 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter