Förflytta dig till innehållet

Åbobarn blir utan mat på måndag och tisdag på grund av JHL:s strejk – uppmanas ta mat med

Ingen mat serveras i Åbos skolor och daghem på måndag och tisdag på grund av JHL:s strejk. ÅU-foto


Eleverna i Åbos skolor och daghem uppmanas ha mat med till skolan på måndag och tisdag nästa vecka, på grund av den två dagar långa strejk som fackförbundet JHL har utlyst.
Tuija Rompasaari-Salmi, vd vid Arkea, som sköter skolmaten, beklagar, men säger att strejken betyder att man inte kan servera mat i stadens skolor och daghem på måndag och tisdag.
– Strejken berör matservicen vid alla stadens skolor och daghem. Det finns skäl för barnen att ta mat med till skolan eller daghemmet. Också städningen och fastighetsservicen uteblir.

Information via Wilma

Arkea har tillsammans med Åbo stad skickat ut ett meddelande till föräldrarna på Wilma på torsdagen, då många skolbarn är lediga på grund av höstlovet.
Arkea påpekar att det inte finns möjlighet att förvara maten som barnen har med sig kallt och att den därför borde vara så hållbar som möjligt också i rumstemperatur.
Föräldrar som har barn på stadens daghem uppmanas också fundera på om de har möjlighet att laga frukost hemma till sina dagisbarn under strejkdagarna.

Äldreomsorgen berörs inte

Rompasaari-Salmi säger att äldreomsorgen, handikappservicen, missbrukarvården och Tallbacka sjukhusområde inte berörs av strejken. Inte heller de personer som får matportioner hemkörda från Arkea berörs, utan får sin mat som vanligt.
Matsedeln för återstoden av nästa vecka påverkas sannolikt också i skolorna och daghemmen, eftersom mat inte kan förberedas på måndag och tisdag under strejken.

Cygnaeus rektor: Fel mot barn som inte får matsäck

Cygnaeus skolas rektor Nicke Wulff. ÅU-foto


Cygnaeus skolas rektor Nicke Wulff har skickat ut ett meddelande om strejken till skolans föräldrar på torsdagen, där han uppmanar dem att packa med fältlunch eller mellanmål till barnen på måndag och tisdag nästa vecka.
– Vi försöker ännu komma på någon kreativ lösning för att göra skollunchen möjlig, men utgångsläget är att ingen mat finns i skolan.
Han är bekymrad för de barn vars föräldrar inte har kapacitet eller resurser att ordna med matsäck.
– Den stora majoriteten klarar sig nog, och tycker kanske det till och med är roligt att ha mellanmål med sig. Men jag tänker på den grupp av barn som inte kan fixa matsäck, för att deras föräldrar inte har resurser eller kapacitet till det. För dem är det här mycket olyckligt.

Funderar på frukt

Wulff har funderat på att ta in professionell personal som kunde tillreda mat åt skoleleverna av de ingredienser som finns, men det går inte.

Nu säger lärarfacket att dess medlemmar inte får servera mat under strejken. Hur ska du göra då?

– Ja, jag hör inte till facket, så jag får kanske köpa in frukt och dela ut den själv. Det här är helt oproportionellt, det finns ingen rim och reson. Men vi har ju två höstlovsdagar på oss att försöka lösa det här. Jag vet inte om jag kan kräva att barnen ens kommer till skolan om vi inte kan servera mat åt dem här.
LÄS OCKSÅ: 
Lärarfacket: Inte lärarnas sak att ordna mat under strejken
Pargas och S:t Karins funderar på hur de ska lösa måndag och tisdag

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *