Förflytta dig till innehållet

Aboa Vetus & Ars Nova samlar in minnen om Rettigska palatset

Rettigska palatset. @Jari Nieminen.


Museet Aboa Vetus & Ars Nova samlar in Åbobornas minnen och berättelser om byggnaden Rettigska palatset i Åbo. Palatset är idag ett museum och har varit en synlig del av Åbos stadsmiljö i 90 år.
Många Åbobor har säkert gått förbi byggnaden och funderat över vad som döljer sig bakom dess murar. Från oktober 2018 ger museet en utställning om Rettigska palatsets ursprungliga arkitektur och interiör.
Aboa Vetus & Ars Nova är intresserade av alla minnen om och eventuella fotografier av Rettigska palatset och dess omgivning. Uppgifterna kan användas i beredningen av den kommande utställningen, men allmänhetens minnen samlas i första hand in för att sparas i museets arkiv.
Man kan besöka museet och dela med sig av sina minnen om Rettigska palatset tisdagen 13 februari klockan 12–18. Museets personal är på plats och samlar in allmänhetens minnen och historier. Under andra tider kan man dela med sig av minnen genom ett formulär på muséets webbsidan, på adressen muisto@aboavetusarsnova.fi eller per telefon 0400 718 568. Uppgifter samlas in fram till 29 mars.
Villa von Rettig stod klar 1928 och var familjen Rettigs privata residens. Den centralt belägna tomten omringades av en mur för att skymma palatset och dess trädgårdar från stadsbornas nyfikna blickar. Palatset övergick i Matti Koivurinta-stiftelsens ägo 1991, varpå muséet Aboa Vetus & Ars Nova öppnade.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter