Förflytta dig till innehållet

Aboa Mare går vinnande ur coronakrisen – distanskurser med simulator blev succé

Kim Lund
en fartygssimulator
Vid Aboa Mare finns flera fartygssimulatorer som kan användas i distansundervisning.

När coronapandemin slog till i mars i fjol såg det mörkt ut för sjöfartsutbildningen vid Aboa Mare i Åbo.

Den tidigare så framgångsrika simulatorutbildningen med kunder från hela världen tog slut och över en natt upphörde den kommersiella verksamheten helt och hållet. Ingen kunde resa och simulatorrummen stod tomma och öde.

Någonting måste göras, säger kursledaren, sjökapten Magnus Winberg.

– Det fanns två alternativ. Antingen ger vi upp och kastar in handduken eller så kavlar vi upp armarna och gör någonting. Vi valde det senare alternativet.

I snabb takt började man utveckla ett helt nytt sätt att utföra simulatorövningar på distans. Mjukvaran fanns redan, nu gällde det bara att få igång distanssimulationen och övertyga kunderna att den i många fall fungerar lika bra som fysisk närvaro.

Kim Lund
Magnus Winberg intervjuades via Teams.

Man började marknadsföra kurserna och satte igång ett aktivt lobbande. I början gick det trögt, men i höstas när produkten var klar och rederierna insåg att det går att göra också så här, blev det fart på distanssimultationen, säger Winberg.

– Rederierna trodde att coronakrisen skulle gå över, men när de förstod att den fortsätter kunde de inte vänta längre. Då började de söka nya sätt att få igång utbildningen och sedan började det rulla på.

Nästa steg är att inte ens kursledaren behöver vara på plats vid simulatorn, säger Winberg.

– Vi har gjort ett experiment så att jag satt hemma i Borgå och kunden var i Helsingfors och körde simulatorn i Åbo.

Kim Lund
Simulatorerna används också av sjöfartsstuderande vid Axxell och Novia. Här är det Ronja Brunström och André Mikkonen som studerar till vakthavande styrmän vid Axxell som övar sig.

Utbudet av kurser är brett och mångsidigt. Aboa Mare erbjuder simulatorutbildning i bland annat traditionell navigering, radaranvändning och maskinkunskap. Man utvecklar också ett system som är specialgjort för styrning av autonoma fartyg och snart ska också kommandobryggan som liknar Viking Glorys brygga tas i bruk.

Unik kurs i hantering av flytande naturgas

Aboa Mare erbjuder också speciella kurser för sjöfarare i polarområden och som en nyhet finns en simulatorkurs i hantering av bränsle med låg flampunkt, i första hand flytande naturgas LNG.

– Alla som hanterar LNG-gas måste ha en grundutbildning i det. Befälet måste dessutom gå en fortsättningskurs som omfattar 30 dagar praktik på ett LNG-fartyg. Det kan vara svårt att få den praktiken eftersom det inte finns så många sådana fartyg. Med simulatorn klarar man av praktiken på fem dagar.

Hur är det möjligt?

– När man är ombord på ett fartyg som är ute till havs kanske man inte tankar eller hanterar gasen en enda gång. I simulatorn kan man göra det hela tiden och utbildningen blir mycket effektivare. Vad jag vet är vi den enda utbildare som har den här tjänsten.

– Tack vare en kunnig och hängiven personal har vi lyckats skapa ett koncept som vi vet fungerar. Framtiden ser mycket bra ut.

Magnus Winberg, sjökapten

När nu både rederierna och läroanstalterna har insett fördelarna med distansundervisning finns det knappast någon återvändo till det som en gång varit, tror Winberg. Alla är vinnare, säger han.

– Rederierna sparar pengar då de inte behöver skicka folk till Åbo då utbildningen går att sköta på distans och man behöver inte komma hit från Mexico eller Tyskland.

– Vi får en konkurrensfördel då de det inte finns några geografiska begränsningar och kursdeltagarna kan välja oss i stället för att gå utbildningen i till exempel Hamburg.

Marknadsföringen och försäljningen av kurserna har gått bra och Aboa Mare har kunder runtom i världen som anlitar deras tjänster. Fjolårets svacka är ett minne blott och i mars i år gjorde man sitt bästa resultat någonsin. Utvecklingen ser ut att fortsätta i positiv riktning, säger Winberg.

– Tack vare en kunnig och hängiven personal har vi lyckats skapa ett koncept som vi vet fungerar. Framtiden ser mycket bra ut.

Aboa Mare är marknadsföringsnamnet för sjöfartsutbildningen vid yrkeshögskolan Novia och yrkesskolan Axxell.

Aboa Mare och Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi

Aboa Mare Ab registrerades år 2005. Bolagets uppgift är att ordna och förmedla utbildnings- och konsulttjänster inom den maritima sektorn.

Verksamheten innefattar även anskaffning och hyrning av utbildningsutrustning, utrymmen och personal. Bolaget ägs till 70 procent av Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi och resterande 30 % ägs av Axxell Utbildning Ab.

Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi
Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi har som ändamål att i Finland upprätthålla och bedriva yrkeshögskoleutbildning på svenska och därtill knutet forsknings-, utvecklings- och innovationsarbete. Bolagets primära uppgift är att fungera som upprätthållare av Yrkeshögskolan Novia.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *