Förflytta dig till innehållet

Åbo yrkeshögskola beviljades 300 000 euro i projektpengar – målet är att stöda yrkesskoleelevers välbefinnande

en byggnad

Institutet för hälsa och välfärd THL har beviljat Åbo yrkeshögskola ett anslag på 300 000 euro. Pengarna används för det treåriga ANKKURI-projektet för hälsofrämjande verksamhet.
– Projektets huvudsakliga mål är att främja yrkesskoleelevers välbefinnande på ett heltäckande sätt och att etablera hälsofrämjande verksamhet som en del av yrkesskolans verksamhet med hjälp av att skapa modeller av olika aktörers ledarskaps- och samarbetspraxis, säger Minna Salakari.
Salakari, som är timlärare vid Åbo yrkeshögskola, har lett förberedelserna för projektet.
Målet är att sänka tröskeln för livsstilshandledning och främja drogfrihet. Forskning har visat att yrkesskoleelever röker och använder rusmedel mer är andra studerande på andra stadiet.
Ytterligare ett mål är att utveckla regional samarbets- och ledarskapspraxis.
– I synnerhet kommunernas, de regionala aktörernas och organisationernas ledarskaps- och samarbetspraxis är fragmentariska och dåligt koordinerade, säger Salakari.
ANKKURI genomförs i samarbete med regionala kommun- och organisationsaktörer. Åbo stads välfärds- och bildningssektorer, Åbo yrkesinstitut, föreningen EHYT och Sydvästra Finlands Cancerförening deltar också i projektet.
– Det betyder att modellerna och funktionerna som vi skapar kan leda till permanenta lösningar som stöder ungdomar, gläder sig utbildningschef Katja Heikkinen.
En av de första åtgärderna är att tillsätta ett ungdomsråd som ska vara med och planera, genomföra och utvärdera verksamheten. Nästa steg är en undersökning om livsstil och attityder samt en lansering av det som kallas hälsokioskverksamhet.

Kan sökas varje år
Anslaget för hälsofrämjande verksamhet beviljas enligt prövning för 1–3 år.
Det är avsett för försöks-, utvecklings- och forskningsprojekt i hälsofrämjande syfte.
Det är Institutet för hälsa och välfärd som föreslår vem som ska få stöd.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter