Förflytta dig till innehållet

Åbo vill förkasta rättelseyrkanden om dagvatten

Arkiv

Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner från tomter och hustak i avloppsbrunnar. ÅU-foto


Stadsstyrelsen i Åbo behandlar på måndag de rättelseyrkanden om ett beslut om dagvattenavgifter som Centralföreningen för Åbos småhusföreningar, tre andra småhusföreningar, privatpersoner och fastighetsägare lämnat in.
Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner från tomter och hustak till avloppsbrunnar. Efter beslutet innebär det här extra avgifter för fastighetsägarna.
I yrkandena anses bland annat att fastighetsägare behandlas ojämlikt som ett resultat av beslutet.
Avgiften uppbärs inte från fastigheter som ligger utanför stadsplanen. Däremot drabbas fastighetsägare på planområdet, även om det inte rinner dagvatten från fastigheterna.
Också svenskan lyfts fram. I en yrkan påstås att planerna inte funnits till påseende på svenska.
Det här tillbakavisar staden. Tabellerna för hur dagvattenavgiften uppbärs, och annat material, har funnits till påseende, också på svenska, på stadens webb, anslagstavla och i ÅU.
Förslaget för stadsstyrelsen på måndag är att alla rättelseyrkanden förkastas. Enligt markanvändnings- och bygglagen har staden rätt att uppbära avgifter för de kostnader som dagvattnet orsakar, heter det i förslaget.
LÄS OCKSÅ: TS: Småhusföreningar i Åbo vägrar acceptera dagvattenavgift – planerna fanns inte på svenska

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter