Förflytta dig till innehållet

Åbo Vildar firar 100 år på sommarläger i Houtskär

Glada scouter. Lydia Brenner (t.v.) och kompisen Minea Friman ska precis iväg på patrullrådd på Björkö. Foto: Cecilia Achrén.

I år firar Flickscoutkåren Åbo Vildar 100 år.

Jubileumsfirandet har inneburit en hel del speciella evenemang hela året och just nu pågår sommarlägret Juba100 ute på Björkö på Houtskär.

Inför ett så här stort läger krävs mycket planering, vilket lägerstaben haft huvudansvaret för.

Kårchef Cecilia Achrén och kårstyrelsens sekreterare Ida Henriksson berättar hur årets läger styrts upp.

– Det är alltid ett projekt att ordna ett läger och hitta den rätta platsen med åtminstone någon form av infrastruktur, så vi börjar i god tid, säger Achrén. Eftersom det är jubileumsår ville vi dessutom vara i ”vår” egen skärgård här i Åboland.

Det är inte bara de egna aktiva medlemmarna som är på plats ute på Houtskär under veckan utan även scoutkårens ”gamyler”, tidigare aktiva med familjer samt scouternas kompisar har varit välkomna.

Allt som allt kommer det att vara omkring 110 personer, i åldern 8–70+, under dagarna på Björkö.

– Vi kommer bland annat att laga mat, segla, lära oss att navigera och släcka brand med frivilliga brandkåren, säger Achrén.

Där emellan uppmärksammas även kårens 100 aktiva år i någon form varje dag.

Jubileumsprogram. Under tisdagens samling intervjuades Birgitta Rönnberg som varit aktiv vilde under 1940–1960-talen. Foto: Anna Moa Westerlund-Rönnberg.

Bland de många lägerdeltagarna finns Lydia Brenner och Minea Friman, båda 12 år gamla och från S:t Karins.

Brenner och Friman är överens om att det roligaste med scoutverksamheten är de olika resorna man får vara med om, men också att man har möjligheten att lära sig sådant man annars inte skulle prova på.

– Vi lär oss till exempel första hjälpen, att knyta knopar och att sätta upp tält, säger de.

Enligt flickorna är det bästa med scoutlägren det att de erbjuder så mycket annorlunda program.

Kårchefen Achrén har varit aktiv i Åbo Vildar sedan år 1997 och har varit ledare i tio år.

– Ändå är det här första året som jag har samma uppgift – som kårchef – flera år i rad, säger hon. Hittills har mina uppgifter alltså varierat varje år så det finns väldigt mycket man kan och får göra.

Både Achrén och Henriksson menar att det är den fina gemenskapen och stämningen inom kåren som gör att det trivts så bra.

– Alla ges utrymme att både vara synliga och få sin röst hörd, säger Henriksson.

 

Invid havet. Första lägerdagen avslutades med ett fint lägerbål i kvällssolen. Foto: Emilia Nylund.

Utmaningen som scoutkårerna står inför i dag är att många har börjat med någon hobby innan de haft chansen att bekanta sig med scouternas verksamhet, som inleds först i årskurs två.

– Det finns väldigt mycket hobbymöjligheter för barn i dag och om man sysslar med något annat redan så kan det vara svårt att också hitta tid för scouterna, menar Achrén.

Enligt henne och Henriksson erbjuder Åbo Vildar hur som helst en fin anda och en väldigt stark samhörighet som alla får vara en del av.

Åbo Vildars sommarläger Juba100 varar under tiden 31.7–6.8 och lägrets uppdateringar kan följas med på Facebook.

Adrienne Westerback

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter