Förflytta dig till innehållet

Åbo utlyser julfreden – evenemanget påverkar trafiken och bussturerna

Monica Forssell

Monica Forssell

Julfreden 2018. Foto: Monica Forssell


Åboborna samlas igen på julafton för att lyssna på utlysandet av julfreden på Gamla Stortorget klockan 12.
Julfreden utlyses på finska och svenska av Åbo stads protokollchef Mika Akkanen. Akkanen utlyser julfreden nu för sjunde gången.
– Julfreden är en vacker och livskraftig tradition, som jag och arrangörsorganisationen förbereder omsorgsfullt. Speciellt för årets julafton är att det har gått åttio år sedan julfredsutlysningen uteblivit senaste gång. Då var det nämligen vinterkrigets jul och folksamlingar var förbjudna, berättar Akkanen.
Yle televiserar tillställningen, och i år kommer man också använda sig av en drönare i inspelningen. I bildöverföringen utnyttjas det nya 5G-nätet. I andra avseenden är drönare förbjudna på området.

Den juliga traditionen har bevarats genom åren

Traditionen med att utlysa julfreden har fortlevt nästan utan avbrott ända sedan medeltiden, i 700 års tid. Finlands inbördeskrig orsakade ett års paus, men redan julen 1918 utlystes julfreden igen.

Evenemanget påverkar trafiken

Publiken uppmanas att beakta de avvikande trafikarrangemangen och anlända till fots eller med kollektivtrafik. Domkyrkans och Gamla Stortorgets omgivning stängs av för trafik och parkering från och med 23.12 kl. 9.00.
Området markeras med skyltar som uppmanar till flyttning av fordon. Nylandsgatan stängs av för trafik vid Domkyrkan 24.12 kl. 11.30. Arrangemanget återgår till det normala så fort som möjligt efter evenemanget.
De Fölilinjer vars rutter går över Domkyrkobron körs via Aurabron 24.12 cirka kl. 11.30-12.30.
Hållplatserna vid Domkyrkoparken ersätts med hållplatserna på Nylandsvägen. Samtliga Föli-linjer använder sina normala hållplatser på Auragatan, Slottsgatan och Eriksgatan.
De linjer som kommer från S:t Karins håll och har Trätorget eller busstationen som ändhållplats körs till och från centrum via Aurabron, Auragatan, Slottsgatan och Brahegatan.
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter