Förflytta dig till innehållet

Åbo stads nya fjärrtjänst "Mittbibliotek" hjälper Åbobor som inte kan gå till biblioteket själva

böcker bilbiotek

ÅU-foto


I Åbo utvecklas nu tjänsten Mittbibliotek, ett sorts fjärrbibliotek för personer som inte kan ta sig till biblioteket på grund av hög ålder, sjukdom eller handikapp. Behovet att få tjänster hem till sig ökar hela tiden, eftersom allt fler åldringar bor länge hemma, skriver staden i ett pressmeddelande.
– Vi i Åbo vill vara föregångare i fråga om kulturtillgänglighet via digitjänster. Samtidigt befrämjar vi jämställdhet, säger kulturkoordinator Olli Hirvonen vid Åbo stadsbibliotek.
Man kan bli kund i Mittbibliotek-tjänsten genom att kontakta biblioteket. Där finns redan nu ljudböcker, Åbo filharmoniska orkesters nätkonserter och e-böcker. Man kan också följa med stadsfullmäktiges sammanträden, gudstjänster på finska i Åbo domkyrka eller naturkameror över nätet.
I utbudet ingår också en så kallad bibliotekskassetjänst. Med hjälp av den kan man få en kasse med lånade böcker, skivor, filmer och ljudböcker hem till sig en gång i månaden. Man kan också få hjälp med att börja använda nättjänsterna.
Tjänsterna är kostnadsfria.
I framtiden ska ännu fler avgiftsfria kultur- och motionstjänster ingå i Mittbibliotek. Stadsbiblioteket producerar material i samarbete med musei- och idrottscentralerna samt Åbo filharmoniska orkester.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *