Förflytta dig till innehållet

Åbo stads elbussar har kört 25 varv runt jordklotet

ÅU
Buss som laddas.

Buss som laddas.ÅU

Åbos elbussar kan ladda batterierna vid laddningsstationen vid Åbo flygplats. Ett liknande laddningsaggregat finns i hamnen.  ÅU-foto


Åbo stads elbussar, som trafikerar på busslinje 1 mellan Åbo hamn – centrum – Åbo flygplats, har nu kört totalt 1 miljon kilometer. Det motsvarar 25 varv runt jordklotet, meddelar Åbo stad.
Staden har sex elbussar som trafikerar den aktuella linjen. Enligt Juha Parkkonen som är vd för Åbo stadstrafik, skulle en miljon kilometer med en dieseldriven buss i stadstrafik ha slukat 400 000 liter dieselolja. Dieseloljan skulle ha förorsakat koldioxidutsläpp på cirka 1000 ton.
Elbussarna har alltså minskat på trafikutsläppen i Åbo rejält, konstaterar staden i ett pressmeddelande. Den första elbussen togs i bruk i Åbo år 2016 och Åbo var först med att införa enbart elbussar på en och samma linje.
Vid rusning kompletteras busstrafiken mellan hamnen och centrum med två dieseldrivna bussar.

Dela artikeln

En kommentar: “Åbo stads elbussar har kört 25 varv runt jordklotet

  1. Paul Lindberg skrev

    Ett klokt beslut av Åbo stad att placera el-bussarna på ettans linje, emedan
    resenärerna får sitt första intryck av staden på vardera ändhållplatsen dvs.
    flygfältet respektive hamnen.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter