Förflytta dig till innehållet

Åbo stad tar till bössan – jagar hjortdjur på Runsala

Vy från fågeltorn på Runsala. Foto: Emma Strömberg

Åbo stad jagar rådjur och vitsvanshjort på stadens mark på ön Runsala under jakttiden 1.9.2017–31.1.2018.

Skälet är, meddelar staden, att den stora mängden hjortdjur bland annat äventyrar öns ädelträd, inte minst ekarna. Man har observerat unga ekar som lidit av rådjurens framfart.

En kartläggning tidigare i år visade att det kan finnas över 400 rådjur på Runsala. Målet är nu att minska stammen så att ädelträdens återväxt tryggas.

Vid samma kartläggning, då man undersökte knappt halva ön, hittade man 11 vitsvanshjortar. Målet är att skjuta av så många som möjligt.

Jakten förverkligas av jägare från Åbonejdens viltvårdsförening.

Jakten sker genom så kallad vaktjakt i gryningen och skymningen.

Man meddelar om jakten med skyltar och betonar att folk som rör sig i naturen inte är i fara.

Staden har fått undantagstillstånd för jakten på naturskyddsområde.

Vaktjakt enligt sajten jakttider.com: Innebär att jägaren i förväg har placerat sig på en plats där viltet förväntas dyka upp, vid kända betesplatser, boplatser eller passager. Ofta kombineras vaktjakt och smygjakt. Jägaren måste känna till varifrån djuren väntas komma och därifrån placerat sig på lämpligt skotthåll, utom synhåll från viltet. Ett jakttorn har stora fördelar i detta sammanhang, dels får inte djuret vittring på samma sätt och dels stoppas ett skott avlossat därifrån snabbt upp när det tar i marken.

Rådjur. Foto: Wikimedia/Marek Szczepanek

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter