Förflytta dig till innehållet

Åbo stad följer dina rörelser i centrum via Bluetooth

Hur många människor rörs i stadens centrum under dygnets olika timmar och vilka rutter väljer de – sådan information samlar staden in under ett försök. Foto: Anja Kuusisto


Åbo stad har i november inlett ett försök som mäter hur människoströmmarna går i centrum av staden.
Försöket pågår från november till januari månads slut och ska ge information framförallt till stadsplaneringen och turistsektorn.
Den data som samlas in berättar om vilka rutter människor väljer, hur mycket folk som rörs i centrum olika tider på dygnet och om på vilka ställen och när rusningen blir mer påtaglig.

Sekretessbestämmelser följs

Mätningen görs via Bluetooth-signaler.
All informationsinsamling sker anonymt, och man följer noggrant EU:s dataskyddsregler, GDPR-kraven, säger staden i ett pressmeddelande.

Hypercell Industries förverkligar

Utrustningen som krävs för den här typen av mätningen, själva mätningen och analysen av materialet görs av Åboföretaget Hypercell Industries.
Företagets informatör Sami Vepsäläinen tycker experiment är oerhört intressant.
– Att förverkliga ett sådant här projekt i den här omfattningen i stadsmiljön är spännande och vi är gärna delaktiga i att hämta fram material för nya stadsvisioner, säger Vepsäläinen.

Eventuellt kan datan användas för smidigare trafik runt torget

Exakt hur den insamlade datan ska användas är inte fastslaget.
– Vi försöker hitta olika metoder för att använda datamaterialet, säger projektchef Riikka Niemelä vid Åbo stad.
– En möjlighet är att utnyttja den information vi får för att göra fotgängar- och annna trafik i centrum så smidig som möjligt under bygget av torgparkeringen,

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter