Förflytta dig till innehållet

Åbo specialsatsar på snabbtest av coronavirus i Kråkkärret – ”avsett framför allt för symtomfria”

Alexandra Granberg
ett munskydd hänger över ett cykelstyre

Åbo stad och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt ordnar i screeningsyfte snabbtest för coronaviruset i parkeringshallen intill Kråkkärrets ishall torsdagen den 6 maj och tisdagen den 11 maj kl. 10–15. Det är avgiftsfritt att testa sig.

Snabbtestet är avsett i synnerhet för symtomfria personer som är bosatta i Kråkkärret. Varken tidsbokning eller remiss behövs när man kommer till testningen. Resultatet blir klart på 15–30 minuter.

Under hela epidemin har Kråkkärret haft största antalet coronavirussmittor i Åbo. Finland har fått 250 000 snabbtest av hög kvalitet som en donation som finansieras från det så kallade nödhjälpsinstrumentet inom EU.

Screeningen av symtomfri befolkning är den första i sitt slag i Finland

Snabbtesten har distribuerats till hälsovårdens enheter via sjukvårdsdistrikten. Screeningen av symtomfri befolkning i Åbo är den första i sitt slag i Finland.

– Vi vill lätta på virusbördan i området och konstatera eventuella symtomfria coronasmittfall så snabbt som möjligt. Därför använder vi snabbtest i screeningen, säger ansvariga smittskyddsläkaren Jutta Peltoniemi.

– Vi uppmanar alla som bor i Kråkkärret att söka sig till snabbtestet under testningsdagarna. Screeningen är avsedd framför allt för symtomfria personer.

De som testar positivt ska testas på nytt med PCR-test

– Antigentest möjliggör snabba masstester och medför därför ett bra tillägg till coronabekämpningen utan att belasta vår nuvarande testningskapacitet. Positiva testresultat bekräftas med PCR-test i vårt laboratorium, säger överläkaren i molekylbiologi och virologi vid ÅUCS Tytti Vuorinen.

Snabbtestets resultat blir klart medan man väntar, på cirka 15–30 minuter. Provet tas i nässvalget på samma sätt som ett vanligt coronavirusprov. De som lämnar prov i snabbtestet får anvisningar om fortsatta åtgärder och kan därefter gå hem igen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter