Förflytta dig till innehållet

Åbo ska få fler gågator och ett nytt trafiknät

Tavastgatan omvandlad till boulevard. Bild: Lunden Architecture Comapany

Åbo centrum och det gamla Åbo ska utvecklas till en europeisk oas för möten och evenemang. Bland annat ska Aura ås östra strand omvandlas till en strandpromenad omfattande kultur, restauranger och arbetsplatser.

Slottsgatan omvandlas till gågata på avsnittet mellan Lilltorget och Martinsbron, och Tavastgatan omvandlas till en stadsboulevard som förenar universitetsområdet och Kuppis med kvarteren runt Gamla stortorget och vidare mot centrum.

Det är några exempel på hur Åbo kan se ut i framtiden enligt en ny vision.

Visionen som sträcker sig fram till 2050 presenterades på måndagen av en arbetsgrupp som tillsatts av Åbo stadsstyrelse.

Arbetsgruppen har jobbat under ledning av Markku Wilenius, professor i framtidsforskning vid Åbo universitet.

Arkitekt Eero Lundén har med sin arkitektbyrå utvecklat visionsgruppens idéer.

Utvecklandet av centrumområdet är ett av fyra spetsprojekt som Åbo stadsfullmäktige godkände i fjol.

Målet är att utvidga stadskärnan, att stärka centrumområdets livskraft och göra det mera attraktivt genom konkreta åtgärder.

Skärgården och Aura å är ett viktigt element i hur stadskärnan utvidgas.

– I likhet med andra utvecklade hamnstäder såsom Köpenhamn och Hamburg kommer också Åbo centrum  i framtiden att utvidgas mot åmynningen och hamnen. Det framtida Åbo kommer att breda ut sig till skärgården samtidigt som stadskärnan blir allt mer skärgårdslik. Vattenelement, träbyggande och olika grönområden förenar naturen och kulturen till en unik helhet som väcker intresse världen över. Åbo ska bli en skärgårdshuvudstad i världsklass, säger Markku Wilenius.

Arbetsgruppen har kommit fram till att Åbo har möjligheter att globalt sett bli en betydande stad, som med sin unika skärgård och en utvecklad infrastruktur kan skapa förutsättningar för ett trivsamt boende och en livskraftig ekonomi och kultur.

Enligt Wilenius sker konkurrensen mellan städerna inte längre på nationell nivå utan har övergått till en global konkurrens om invånare, företag och kunnig arbetskraft.

I visionen lyfter man fram det europeiska Åbo där centrum är den viktigaste platsen för arbete, handel och kultur i hela västra Finland.

Centrumområdet utvidgas från omgivningen kring Salutorget mot åstranden och hamnen.

Torget blir en mötesplats med flera funktioner och ett livligt centrum för evenemang. Trivseln ska ökas genom planteringar och nya konstruktioner.

Vidare bildar kvarteren runt Salutorget ett nätverk av köpcenter, och nya affärs- och kontorslokaler byggs i centrumkvarteren.

– Planen för Salutorget bygger på planer som redan utarbetats, två tredjedelar av ytan reserveras fortfarande för torghandeln, säger stadsplaneringsdirektör Timo Hintsanen, medlem i arbetsgruppen.

En central tanke i utvidgandet av stadskärnan är att skapa ett användarvänligt trafiksystem som stöder utvidgandet och möjliggör tillväxten.

Kollektivtrafiken ska få fem nya terminaler längs ett avsnitt som sträcker sig från Domkyrkobron via Salutroget och vidare till Allégatan.

Avsikten är att styra folkströmmarna till ett större område. På så sätt hoppas man att stadskärnans kommersiella centrum utvidgas.

Nya gatuavsnitt samt gång- och cykelbanor ska dessutom byggas för att förbättra rörligheten i centrum.

Wilenius och Hintsanen säger att visionsgruppen har kommit fram till att enskilda åtgärder i sig inte är avgörande för hur centrum utvecklas. Det viktiga är att utvecklingen med tanke på helheten går i rätt riktning.

– Visionen stakar framför allt ut riktlinjerna för den kommande utvecklingen. Den ger ett mycket väl motiverat alternativ till hur ett framgångsrikt centrum kan se ut i framtiden, säger Wilenius.

Visionen presenterades för stadsstyrelsen på måndagen.

Stadsdirektör Aleksi Randell är nöjd.

-Jag gillar idéerna om hur man ska utveckla centrum. Nu gäller det i första hand att titta på hur vi ska utveckla kollektivtrafiken för att kunna gå vidare, säger han.

Randell räknar med att stadsstyrelsen och stadsfullmäktige behandlar visionen i höst.

Visionsgruppens medlemmar:

 • Markku Wilenius, professor i framtidsforskning vid Åbo universitet (ordförande).
 • Niko Aaltonen, ledamot i Åbo stadsfullmäktige och stadsstyrelse.
 • Minna Arve, verkställande direktör i Åbo handelskammare.
 • Mari Hantula, varuhusdirektör för Stockmann i Åbo.
 • Timo Hintsanen, stadsplaneringsdirektör vid Åbo stad.
 • Riina Lumme, ordförande i Suomen ylioppilaskuntien liitto ry.
 • Vuokko Puljujärvi, ordförande i direktionen för Åbo stads fastighetsaffärsverk.
 • Elina Rantanen, ordförande i Åbo stadsfullmäktige.
 • Janne Reunanen, direktör i Turun Osuuskauppa (TOK).
 • Lasse Svens, verkställande direktör för Stiftelsen för Åbo Akademi.
 • Arto Valkama, verkställande direktör för Åbo stadsteater.
 • Juuso Virtanen, verkställande direktör i Virtanen-Yhtiöt Oy.
 • Eero Lundén, arktitekt i Lunden Architecture Company.

I kväll presenteras visionen för allmänheten på ett möte som ordnas i Arbetarinstitutets auditorium, Kaskisgatan 5, klockan 17.30-19.30.

Man kan följa mötet via livestream. Diskussionen kan också följas på Twitter på hashtagen #turkufutureforum.

Här ser du fler bilder över hur Åbo kan se ut 2050:

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter