Förflytta dig till innehållet

Åbo ska bli transportsektorns innovationshuvudstad – innovationer är nyckeln till att hitta affärsmodeller som är lukrativa för både plånbok och klimat

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en debattartikel, åsikterna är skribentens egna.

Grön omställning. Välfärden måste skapas innan den kan fördelas. Därför behöver vi innovativa företag som skapar tillväxt, investerar och sysselsätter också i framtiden.

Samtidigt måste vi eftersträva en hållbar tillväxt och gå ifrån fossila utsläpp. Många branscher står för tillfället i ett brytningsskede i sin gröna omställning, där innovationer är nyckeln till att hitta affärsmodeller som är lukrativa för både plånbok och klimat. Samtidigt gäller det för städerna att klara sig i konkurrensen, både nationellt och internationellt.

Inom kommande fyra år bör Åbo bo bli transportsektorns innovationshuvudstad. Det här är ett steg på vägen till att lösa de utmaningar som Finland står inför både vad gäller klimatförändringen och vår ekonomi.

Finland som ett exportberoende land behöver sina fungerande förbindelser också i framtiden.

Med en utbredd varvs- och bilindustri, en stark sjöfartstradition och flera universitet och högskolor ter det sig naturligt att det är just Åboregionen som kan leda utvecklingen i transportsektorns gröna omställning. Här utvecklas redan bland annat bilar som kan ladda sig själva med solenergi, drivgas för tung trafik som kan utvinnas från avfall och lösningar som kan revolutionera sjöfartsindustrin.

Vår unika skärgårdsmiljö, där betydelsen av fungerande förbindelser inte nog kan betonas, erbjuder också möjligheter att testa nya lösningar i praktiken samtidigt som det kan öppna upp dörren för bättre förbindelser för dem som bor och lever i skärgården. Nu behöver vi jobba vidare med det här så att Åbo till fullo kan fånga upp den ekonomiska tillväxtpotentialen i transportsektorns gröna omställning.

Finland behöver en modig innovationspolitik, satsningar på forskning och utveckling, sporrande beskattning, mera internationell arbetskraft och ekonomiska incitament som belönar de företag som driver den gröna omställningen.

Åbo och hela Åboland behöver rösta in representanter som identifierar vår potential, ständigt vässer vår näringslivsprofil och ser till att skapa de förutsättningar som behövs för att locka företag, investeringar och arbetsplatser till vår region.

Viktigt är också att vi prioriterar Åbo, som fungerar som ekonomisk motor för hela regionen.

Åbo som transportsektorns utpräglade innovationshuvudstad och -kluster för med sig nytta för hela Åboland.

Oscar Byman
Riksdagsvalskandidat för SFP i Egentliga Finland, ekonom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter