Förflytta dig till innehållet

Åbo satsar på Hirvensalo skidcenter – ny belysning och servicebyggnad byggs nästa år

Annina Suominen

Hirvensalo skidcenter ska få en ny belysning i skidbacken, en ny servicebyggnad och eventuellt en motionstrappa, en frisbeegolfbana med mera.

Idrottsnämnden godkände planerna på tisdagskvällen då stadens lokalitetsförvaltning ville höra nämndens åsikt innan ärendet avancerar.

Belysningen i backen hade staden tänkt åtgärda redan i år, men nu har i stället all förnyelse sammanförts i ett större projekt.

I årets budget hade Åbo stad anslagit drygt en halv miljon för servicebyggnaden, men planerna har ändrats.

Bland annat ska servicebyggnaden delvis få uppvärmda rum, i tidigare planer var det frågan om en kall byggnad. Själva byggnaden beräknas kosta cirka 680 000, men totalt gäller ärendet drygt 783 000 euro då även ett förnyat system för snötillverkning i skidbacken i går.

Det är föreningen Turun Slalomseura som driver verksamheten i skidcentret. Föreningen har nyligen investerat i bättre utrustning för snötillverkningen, för att garantera en längre säsong. Avtalet med föreningen skulle egentligen upphöra sommaren 2022, men det har förlängts och gäller nu till sommaren 2025.

Åbo stad och föreningen kom redan 2018 överens om att samarbetet ska bli mer långsiktigt, och om att staden ska äga och upprätthålla infrastrukturen i skidcentret, medan föreningen ansvarar för verksamheten.

Äganderätten och ansvaret för åtta byggnader på området överfördes då också till staden från föreningen.

I servicebyggnaden finns en verkstad, ett lager och en hall för utrustning, men det råder användningsförbud på dessa tre lokaler. Åbo stads lokalitetsförvaltning har ansökt om, och fått, rivningslov för servicebyggnaden från 1967, medan två baracker för tillfället tjänstgör som servicebyggnad.

Planeringsarbetet för en ny servicebyggnad har inletts, medan själva förverkligandet blir till 2022, efter att skidsäsongen är över.

I framtiden ska Hirvensalo skidcenter vara ett mångsidigt fritidsområde. Vad allt som ska finnas där förutom slalombacken är ännu i planeringsskedet, och motionstrappan och frisbeegolf ingår i de planerna.

I ett separat ärende godkände idrottsnämnden ett verksamhetsunderstöd på 30 000 till föreningen Turun Slalomseura.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter