Förflytta dig till innehållet

Åbo Pride hoppas på 4 000 deltagare

Mot Kuppisparken. Turku Pride är inte bara en parad utan fortsätter med program i Kuppisparken. Foto: Anna Pusa.
Mot Kuppisparken. Turku Pride är inte bara en parad utan fortsätter med program i Kuppisparken. Foto: Anna Pusa.

Mot Kuppisparken. Arkivbild. Foto: Anna Pusa

På lördag är det igen dags för prideparad i Åbo. Det är fjärde gången Åbo Pride ordnas. Förra året deltog ungefär 3 500 personer i tåget. I år hoppas arrangörerna på över 4 000 deltagare.
– Då är vi jättenöjda, säger koordinatorn Panda Eriksson, men tillägger att efter fredagens attack så får de vara glada om någon överhuvudtaget dyker upp.

På grund av säkerhetsskäl har rutten ändrats så att paraden startar från Gamla Stortorget istället för från Konstmuseet. Slutdestinationen är fortsättningsvis Kuppisparken.
Eriksson förklarar att det är lättare för polisen att övervaka paradtåget på de bredare gatorna utanför centrum.

Det är samling på Gamla Stortorget klockan 12.30 och klockan 13.30 startar demonstrationståget till Kuppisparken. Där blir det parkfest med flera uppträdanden.
För musiken står R.A.E., Tero Hetero och Zühlke. Kristoffer Ignatius är konferencier. Det hålls också flera tal, bland annat av representanter från Amnesty och Seta.

Det finns också ett område för barn och ett för ungdomar.

Sammanlagt har ungefär 50 frivilliga engagerat sig i arrangemangen inför och under Åbo Pride.
Efterfesten hålls på Gong. Förutom Åbo Pride är Seta i Åbo och bdsm-föreningen Turun Baletti arrangörer för festen. De har alla varsin vång för sitt eget program.

Prideparaden har sin historiska bakgrund i Stonewallupproret då homosexuella och transpersoner gjorde uppror mot en polisrazzia på baren Stonewall Inn i New York år 1969. Svart transkvinnor gick i bräschen för protesterna.

– Vårt budskap är starkt förankrat i den antirasistiska frihetskamp som priderörelsen har sin grund i och inte bara hurra för att vita homosexuella och transpersoner får rättigheter, säger Eriksson.

– Men vårt budskap är också kontextualiserat till situationen i Finland och vi kräver en förnyelse av translagen.
Finlands translag har år efter år prickats av Amnesty international för att bryta mot mänskliga rättigheter, bland annat för att lagen ännu kräver att en person som vill byta kön i passet måste vara steril.

Prideprogrammet fortsätter ännu på söndag med bland annat kattmys under kattpickniken i Vårdbergsparken och avslutningspicknick för Ungas Åbo Pride i Puolalaparken.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter