Förflytta dig till innehållet

Åbo planerar att säga upp hyreskontraktet med Steinerskolan – byggnaden behövs för stadens eget växande behov av lokaler

Arkiv/Klara Fält
En grå betongbyggnad från 1950-talet.
Steinerskolan ligger i Martinsbacken.

Åbo stad planerar att säga upp hyreskontraktet med Steinerskolan.

Enligt förslaget som behandlas på stadsstyrelsens möte på måndag ska skolbyggnaden på Mästaregatan genomgå en totalrenovering. Samtidigt ska en plan göras upp för hur utrymmena i fortsättningen kan utnyttjas i stadens servicenätverk.

I en konditionsgranskning framkom att luftutbytet är otillräckligt.

— För att åtgärda det här krävs en omfattande renovering som staden inte kan genomföra inom ramarna för hyresavtalet, säger Leevi Luoto, chef för lokalitetsservicen vid Åbo stad i ett pressmeddelande.

Steinerskolan i Åbo har idag runt 230 elever i årskurserna 1-9 och gymnasiet. Det är en privatskola som får statsunderstöd.

Under hösten gick Steinerföreningen i Åbo förhandlingar med staden om att köpa byggnaden, men de ledde ingenvart då stadens behov av lokaler blev klart.

En skolgård i vintersolsken.Klara Fält
Steinerskolan i Åbo är finskspråkig.

Staden behöver skolbyggnaden

Skolbyggnaden ligger på ett ställe med bra förbindelser, vid gränsen mellan centrums och Lill-Heikkiläs elevområden.

Utrymmena kan användas som tilläggskapacitet för det växande behovet av skollokaler.

— Behovet av tillfälliga lokaler fortsätter också under det kommande årtiondet eftersom flera skolor kräver renovering, säger Åbo stads utbildningsdirektör Timo Jalonen.

Ett alternativ kunde vara att också efter renoveringen låta Steinerskolan fortsätta i byggnaden, men den är för stor för endast Steinerskolan, som endast använder drygt hälften av utrymmena.

Efter renoveringen skulle byggnaden rymma kring 600-650 elever.

— Byggandet av nya bostadsområden och förtätningen av staden överlag ökar behovet av daghem och skolor i östra delarna av centrum, säger Minna Juselius, direktör för servicenätverket i Åbo.

I byggnaden verkar nu också Turun Musiikinopetus Oy samt olika ideella föreningar. Det är endast Steinerskolans kontrakt som man i nuläget föreslår att säga upp.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter