Förflytta dig till innehållet

Åbo missar chans att hjälpa fattiga familjer

kvinna med glasögon och ljust hår ler mot kameran

En påse makaroner för 40 cent och billigaste ketchupflaskan för under euron. Det ger ett par tre måltider, om man snålar. För många barn är sommaren eländigt lång och mager.

Vart tionde finländskt barn lever i en ekonomiskt utsatt familj. För de här familjerna är sommarlovet inte nyrökt fisk i gästhamnen och artensanglass i lilla kiosken, utan en enorm påfrestning, ofta både ekonomiskt och psykiskt.

När skolan håller stängt är det inte garanterat att barnen får ens ett varmt mål mat om dagen. Högre matpriser och boendekostnader svider framför allt i ensamförsörjarens plånbok.

Därför borde Åbo ta exempel av andra städer och införa ett beprövat koncept för att underlätta sommaren för barnfamiljer.

I april lämnade fullmäktigeledamoten Elina Sandelin (tidigare VF, men numera i sin egen fullmäktigegrupp) in en motion om att Åbo stad borde satsa på gratis lekparkslunch för under 16-åringar eftersom vardagen försvårats för många familjer i och med höjda levnadskostnader.

Genom en gratis måltid skulle barnen också erbjudas gemenskap och social samvaro, och för barn som är ensamma om dagen medan föräldrarna är på jobb skulle parklunchen vara en trygghet, enligt Sandelin.

Speciellt i områden där den kommunala servicen har försämrats skulle lunchen behövas, och för att höja profilen på de bostadsområden staden vill stärka, anser hon.

Föregångare är Helsingfors som redan i över 80 år serverat gratis parklunch.

Luncherna startade under nödåren och har hotats med nedläggning flera gånger, men även i år delas över 200 000 matportioner ut i ett 40-tal av stadens lekparker. På menyn står soppor, grytor och pastarätter.

Andra städer har tagit efter. I sommar serveras parklunch i bland annat Vanda, Sibbo, Kyrkslätt, Lojo, Träskända, Tammerfors, Tavastehus, Tusby, Kervo och Riihimäki.

I Torneå har 4H-föreningen tagit initiativ till gratis lunch för under 12-åringar ett par gånger i veckan.

I Finland existerar visserligen inte absolut fattigdom, det vill säga människor dör inte av svält på grund av fattigdom. Men hungriga barn existerar. Barn med kurrande magar och darriga ben, huvudvärk och håglöshet. Glupska barn och snattande barn, barn som kommer med undanflykter och bär på skam för att de inte har råd med samma mat, hobbyer, prylar och upplevelser som kompisarna.

Fattigdom betyder färre valmöjligheter och större risk för marginalisering och utslagenhet.

Forskare påtalar att det nu finns en fattig samhällsklass som utgörs av arbetstagare med familj. Barnombudsmannen Elina Pekkarinen uttrycker sin oro över att planerade nedskärningar i regeringsprogrammet drabbar barnfamiljer ohemult hårt.

Att mana till arbete och skära ned på olika stöd hjälper inte de föräldrar som redan arbetar men som inte kan försörja sin familj för att deras inkomster är så låga.

Fattigdom trots arbete är ett fenomen som framför allt beskriver barnfamiljer.

För många skulle gratis parklunch innebära åtminstone en liten lättnad, tills barnen kan äta sig mätta om dagen i skolan igen.

ÅU:s ledare håller sommarpaus. Under sommaren publicerar vi i stället opinionstexter av Susanna Landor. Hon har jobbat som journalist och chefredaktör under många år. Hon är bosatt i Nagu. I augusti är ÅU:s ledare tillbaka.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter