Förflytta dig till innehållet

Åbo Läkarförening hoppas på stort intresse för jubileumsseminarium om vårdreformen – "Ämnet berör alla, från barn till åldringar"

Outi Lahdenperä, Ilja Nystrand och Emma Luther-Tontasse sitter i läkarföreningens styrelse. Foto: Fredrik Häggman


Med sina 160 år är Åbo svenska läkarförening Finlands äldsta läkarsällskap utanför huvudstadsregionen. För att fira jubileumsåret ordnar föreningen ett seminarium på temat social- och hälsovårdsreformen. Seminariet är öppet för allmänheten.
– Vanligtvis ordnar vi evenemang bara för medlemmarna, men med jubileumsseminariet vill vi nå ut till så många som möjligt, förklarar föreningens vice ordförande Emma Luther-Tontasse.
Föreningen har bjudit in debattörer från flera olika områden för att diskutera reformen under en paneldebatt. Tanken är att de ska bidra med egna synvinklar och nya perspektiv.
– Jag ser själv fram emot att höra professor Mats Brommels från Karolinska Institutet i Sverige. Han har ställt sig väldigt positivt till reformen och det blir intressant att höra honom argumentera för sin ståndpunkt, då jag själv är mer kritisk. Jag jobbar på en hälsocentral och är orolig över att reformen skyfflar över allt mer ansvar på hälsocentralerna, förklarar Luther-Tontasse.

Mångsidig paneldebatt

I paneldebatten deltar förutom Brommels  Sandra Bergqvist, SFP:s vice ordförande, Jesper Ekelund, chef över psykiatrin vid ÅUCS, Michael Luther, medicine doktor och lokalpolitiker i Korsholm och Anneli Pahta, kommundirektör i Kimitoöns kommun. Moderator är Jessica Ålgars-Åkerholm, kommunikationschef vid förändringsorganisationen för social- och hälsovårdsreformen i Egentliga Finland.
Idén om att ordna ett öppet seminarium med temat social- och hälsovårdsreformen kläcktes redan för några år sedan.
– Ämnet berör alla, från barn till åldringar. Därför tror vi att vi kan locka en stor publik, säger föreningens sekreterare Ilja Nystrand och fortsätter:
– Som cancerläkare är jag intresserade av de etiska frågeställningar som reformen ger upphov till. Vilka problem uppstår om cancerpatienter får vårdas av privata vårdbolag?

Öppet för allmänheten

För att hålla seminariet intressant för allmänheten kommer diskussionen inte att gå in på medicinska frågor, förklarar Nystrand. Meningen är snarare att engagera publiken, som uppmuntras att ställa egna frågor.
Läkarföreningen grundades 1858, för att främja kollegialitet bland Åbos läkare. I början var föreningen i teorin tvåspråkig, men efter en tudelning 1921 blev svenska föreningens enda språk. I dagsläget rör sig medlemsantalet kring 160.
– Alla medlemmar har inte svenska som modersmål, men evenemangen ger en möjlighet för finskspråkiga läkare att upprätthålla och förbättra sin svenska, förklarar ordförande Outi Lahdenperä.
Jubileumsseminariet ordnas den 14 september med start klockan 16.30 i Johan Haartman-salen vid ÅUCS.  För kaffeserveringens skull rekommenderas förhandsanmälning på webbplatsen  http://www.abolakarforening.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter