Förflytta dig till innehållet

Åbo kan bli Finlands mest cykelvänliga stad

Åbo Underrättelsers logo

Åbo har under det senaste decenniet tagit flera steg mot att bli mer cykelvänlig, men det finns fortfarande en lång väg att gå innan man kan kalla sig Finlands mest cykelvänliga stad. Samtidigt som man i Åbo vill hålla borta biltrafiken från centrum så har man inte satsat tillräckligt för att förbättra tillvaron för cyklister.

Det ska vara möjligt och tryggt att ta sig överallt med cykel i Åbo. Svensk Ungdom i Åbo vill se att fler åtgärder görs för att förbättra cykelmöjligheterna i staden. En viktig åtgärd är att gång- och cykelvägarnas underhåll ska säkras året om. Åbo stad och Kuntec fick mycket kritik under vinterns snökaos över att bilvägarna var i dåligt skick, men det är också viktigt att cykel- och gångvägarna skall underhållas.

Genom att tillämpa jämställd snöröjning skulle staden prioritera snöröjningen och underhållet av gång- och cykelvägar och busshållplatser. Tio centimeters snödjup är svårare att gå och cykla i än att åka bil, och genom att hålla endast körfilerna i gott skick ignorerar man en stor del av stadens befolkning.

Vid ån kunde man med tydlig markering göra skillnad på cykel- och gångväg. Vi vill se fler markerade cykelleder i stil med den på Humlegårdsgatan. Vi vill också införa mera markeringar av färdriktning, till exempel kunde cykelvägarna längs Tavastgatan ha högertrafik, alltså att man endast kan cykla i en färdriktning per cykelväg. Det ska också vara möjligt för cyklister att cykla båda vägarna på enkelriktade gator.

Det är också ett faktum att många Åbobor väljer att lämna cykeln hemma för att inte riskera att den blir stulen. För att göra staden mera trygg för cyklister skulle vi vilja se fler övervakade cykelställningar i centrum. För att uppmuntra till cykling kunde staden också ha underhållsstationer, till exempel för däckpumpning, under våren och sommaren som Åbos cyklister kunde använda sig av.

Att förbättra infrastrukturen för cyklister är både en klimatgärning så väl som en satsning på invånarnas välmående. Genom att prioritera gång- och cykelvägarnas skick och att i stadsplaneringen aktivt arbeta för cykelvänliga lösningar kan staden främja en god cykelkultur och bli Finlands bästa stad för cyklister.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter