Förflytta dig till innehållet

Åbo hovrätt förbjuder Nordiska motståndsrörelsen i Finland

Nordiska motståndsrörelsens demonstrerade i Åbo lördagen den 18 augusti. Foto: Mikael Piippo/SPT


Nynazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) finländska falang har förklarats upplöst av Åbo hovrätt. Hovrätten följer därmed Tammerfors tingsrätts dom från november i fjol.
Avgörandet grundar sig i att NMR:s verksamhet strider mot lag och god sed när det gäller invandring, sexuella minoriteter, våld, antisemitism och fascistisk idealisering, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.
– Det är obestridligt att raslära är centralt för organisationen, menar hovrätten.
Enligt domen är NMR klart en nazistisk rörelse som ser Adolf Hitler som en förebild. NMR har också förespråkat att förbjuda homosexualitet. Enligt domen skyddas åsikterna inte av yttrandefrihet, eftersom de inte kan använda yttrandefrihet för att kränka andras rättigheter. Organisationen anses också godkänna våld.
Också rörelsens regionala avdelningar samt föreningen Pohjoinen perinne förbjuds. Pohjoinen Perinne har kopplingar till NMR:s verksamhet.
För upplösning av en förening krävs att verksamheten i väsentlig grad strider mot lag eller god sed. Verksamheten måste vara kontinuerlig och uttrycka uppenbar likgiltighet mot bestämmelser som skyddar det allmänna intresset.
Om det allmänna intresset inte kräver att föreningen upplöses, kan den i stället tilldelas en varning. Den verksamhet som behandlats i hovrätten anses ändå strida mot det allmänna intresset på ett sådant sätt att en varning inte räcker.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter